IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на UniCredit скача двойно на годишна база

Благоприятният резултат е следствие от обратното изкупуване на облигации и съкращаването на разходите, докато приходите нарастват с 2%

17:14 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Нетната печалба на UniCredit скача двойно на годишна база

Нетната печалба за второто тримесечие на UniCredit SpA, най-голямата италианска банка според размера на активите, нарасна малко над очакванията благодарение на еднократна капиталова печалба дори след като кредитната институция задели повече средства, за да покрие нарасналите лоши кредити, съобщи Ройтерс.

Нетната печалба за периода април-юни е достигнала 361 млн. евро от 169 млн. евро година по-рано благодарение на капиталова печалба от 254 млн. евро от обратно изкупуване на нейни облигации на стойност 4,2 млрд. евро, както и на съкращаването на разходите. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха печалба от 349 млн. евро.

Общите тримесечни приходи са се увеличили с 2% до 6,4 млрд. евро.

Подобно на местния си конкурент Intesa Sanpaolo, през второто тримесечие от банката са увеличили резервите за покриване на загуби от лоши кредити до 1,67 млрд. евро, което е с 35% повече от предвидените за целта средства през периода януари-март, но представлява спад на годишна база с близо 8%.

От UniCredit обявиха, че капиталова адекватност на собствения капитал, която не включва привилегировани акции, малцинствени участия и резерви, е достигнала 9,72% към в края на второто тримесечие от 9,46% в края на март, след като бе продадена турската застрахователна компания Yapi Kredi. Общата капиталова адекватност е нараснала до 11,4% към края на юни от 11% в края на първото тримесечие.

Нетната печалба от лихви е намаляла до 3,3 млрд. евро през третото тримесечие от 3,6 млрд. евро през същия период на 2012 г., след като Европейската централна банка понижи основния си лихвен процент до рекордно ниските 0,5%, свивайки възвращаемостта. Обемът на кредитиране в италианската банка също е намалял.

Печалбата от търговски операции, подкрепена от обратното изкупуване на облигации, е нараснала със 79% до 953 млн. евро.

Главният изпълнителен директор на кредитната институция Федерико Гицони се стреми да съкрати разходите и да понижи риска, тъй като икономическата рецесия в Италия и по-строгите изисквания за капитала от страна на регулаторните органи натежават върху печалбата. Банката реорганизира клоновата си мрежа в Италия, както и операциите си в Централна и Източна Европа в рамките на 5-годишен план за увеличаване на печалбата и укрепване на финансите.

„Управата има ясен план за преструктуриране, но макроикономическата обстановка представлява основна заплаха за рентабилността“, пише в свое електронно писмо Адзура Гвелфи, анализатор в лондонския филиал на Citigroup Inc., цитирана от Bloomberg. „Централна и Източна Европа са основен двигател на ръста, като банката може да се облагодетелства допълнително от преместването на фокуса на дейността си“, добави тя.

Акциите на UniCredit печелят 3,9% до 4,33 евро за брой към 16,20 часа българско време на борсата в Милано.

В България банката е представена от подразделението си УниКредит Булбанк. Към декември 2012 г. активите му са на стойност 12,7 млрд. лв. при повече от 1,3 млн. клиенти и 3 800 служители в 230 клона в страната. Собственият капитал е в размер на 2,1 млрд. лв., а привлечените депозити са 8,2 млрд. лв. Отпуснатите кредити са на стойност 8,5 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още