IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Гърция трябва да положи много повече усилия

Гуверньорът на Бундесбанк не пропусна да критикува програмата за изкупуване на държавни облигации на ЕЦБ

11:30 | 29.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вайдман: Не виждам обещаваща алтернатива за едновременно и бързо подобряване на икономическите и фискалните условия в Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вайдман: Не виждам обещаваща алтернатива за едновременно и бързо подобряване на икономическите и фискалните условия в Гърция. Снимка: Ройтерс

Членът на Европейската централна банка (ЕЦБ) и президент на германската Бундесбанк Йенс Вайдман призова Гърция да изгради функционираща администрация. В своя реч на финансово събитие в Есен банкерът заяви, че „решаващо за страната е да се работи за функционираща администрация, която да насочи икономиката и държавните финанси към един стабилен курс, и преди всичко да се изгради доверие за един надежден курс на реформите“, предава DPA. 

По отношение на събирането на данъците, борбата с корупцията и проекти за подобряване на работата на държавната администрация Гърция би трябвало да постигне значителен напредък в последните пет години, разкритикува я Вайдман. „Не виждам обещаваща алтернатива за едновременно и бързо подобряване на икономическите и фискалните условия", добави той. 

Състоянието на гръцките публични финанси президентът на Бундесбанк обозначи като "несигурно". „Дори и преди кризата съотношението на гръцкия дълг, т.е. съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт бе високо, а сега се повиши до повече от 170 на сто. Средните задължения на частните кредитори през 2012 г. прекъснаха възходящата тенденция само за кратко", каза той.

Същевременно Вайдман заяви, че нито възможността за излизане на Гърция от еврозоната (т. нар. Grexit), нито рискът от промяна на единния валутен съюз не бива да се обмислят с пренебрежение.

„Съставът на валутния съюз е политическо решение“, посочи той, отговаряйки на въпрос за възможността Гърция да напусне еврозоната.

Вайдман обаче е категоричен, че членството в зоната е обвързано със съответните отговорности и че доверието в готовността на Гърция да бъде на висотата на своите отговорности е пострадало през последните седмици.

Преди месец Вайдман предрече "хаотичен фалит" за Гърция, ако тя не спази ангажиментите си. В интервю за германското списание Focus Вайдман каза тогава, че на Гърция ѝ остава малко време, за да бъде намерено решение на нейния проблем.

Според него единният блок вече е станал по-устойчив на всички видове шокове. „Въпреки това понякога се изненадвам от това колко небрежно се обсъжда такъв загробващ сценарий“. Сценарият за превръщане на еврозоната от съюз на стабилността в трансферен съюз също не трябва да се третира небрежно, предупреди гуверньорът на Бундесбанк.

Вайдман не пропусна да коментира и програмата за изкупуване на държавни облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ), към която е скептично настроен от самото ѝ начало. В средносрочен план инфлацията при всички случаи ще се повиши, твърди той. С програмата обаче тази цел ще бъде постигната по-бързо, поясни той. „Въпросът е обаче дали това спечелване на време оправдава обвързаните с тези покупки рискове“, заяви Вайдман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още