IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман предрича хаотичен фалит за Гърция, ако тя не спази ангажиментите си

Държавните ценни книжа трябва да бъдат подсигурени с капитал, а за експозиции към една-единствена страна трябва да има горна граница

14:59 | 27.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вайдман:&nbsp;Нашата работа е да се гарантира, че регулаторното решение на въпросите с дълговете няма да доведе до изкривяване на стимулите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вайдман: Нашата работа е да се гарантира, че регулаторното решение на въпросите с дълговете няма да доведе до изкривяване на стимулите. Снимка: Ройтерс

Управителят на германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман предрича "хаотичен фалит" за Гърция, ако тя не спази ангажиментите си. В интервю за германското списание Focus Вайдман заявява, че на Гърция ѝ остава малко време, за да бъде намерено решение на нейния проблем.

Ако страната продължава да не спазва ангажиментите си към други държави от еврозоната, ще бъде изправена пред фалит с неизмерими последици, подчертава банкерът.

Вайдман е убеден, че правителствата на другите страни са останали с впечатление, че може да бъде намерено решение, но нямало много време. Президентът на Bundesbank смята, че извънредният механизъм за спешна парична ликвидност не бива да бъде увеличаван. 

На въпрос какво следва, ако Атина не може да спази ангажиментите си, Вайдман изтъква, че не приема експеримента с прекомерно голямата финансова тежест. Въпреки че гръцкият  държавен дълг е много висок, той би могъл да стане управляем чрез намаляване на лихвите и чрез разсрочване, смята той.

По време на финансова конференция във Франкфурт в петък Вайдман се застъпи и за промяна на капиталовите изисквания по отношение на държавните облигации. Той заяви, че може да си представи едно общоевропейско решение на този въпрос.

„Държавните ценни книжа трябва да бъдат подсигурени с капитал, а за експозиции към една единствена страна трябва да има горна граница, както е случаят с всички частни кредитополучатели“, каза Вайдман. Той поздравява същевременно факта, че темата вече се обсъжда в Базелския комитет. „Но ако тези обсъждания не доведат до споразумение, ние трябва да продължим напред с търсене на европейско решение", каза президентът на Бундесбанк.

В момента държавните облигации са оценени обикновено като безрискови. По тази причина банките не трябва да оставят капитал за всяко свое участие в тези книжа. Заради дълговата криза в еврозоната обаче напоследък се надигат все повече критични гласове, че различни страни, като например Гърция, могат да бъдат спасени от своите партньори в ЕС само с милиардни помощи. Базелският комитет обяви по-рано през годината, че ще се занимае с този проблем.

„Нашата работа е да се гарантира, че регулаторното решение на въпросите с дълговете няма да доведе до изкривяване на стимулите, което да застрашава финансовата стабилност", каза Вайдман. По думите му трябва да се гарантира, че дори когато всичко се обърка, финансовият сектор все още ще може да изпълнява своята важна роля в реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
а що нулеви.. направо -1% предлагам аз. И без друго вече май е практика в западните държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Pivoley
преди 9 години
Аха. Ще се сетите. Вариантът да не фалира Гърция е нулеви лихви за срок от 10 години и ежегодно кътване в размер на 10% от гръцкия дълг. Така нещата лека полека ще се нормализират и Еврозоната ще бъде спасена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Pivoley
преди 9 години
Аха. Ще се сетите. Вариантът да не фалира Гърция е нулеви лихви за срок от 10 години и ежегодно кътване в размер на 10% от гръцкия дълг. Така нещата лека полека ще се нормализират и Еврозоната ще бъде спасена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още