IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваpуфакис обвинява кредиторите в садизъм

Ако те целят да ни унижат, то тогава ще трябва да понесат разпада на Европа, твърди гръцкият финансов министър

16:54 | 16.06.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обвини кредиторите на страната си в садизъм. По думите му целта им е разпадане на Европейския съюз. Предложените мерки не предлагали решение на финансовата криза, а унижение за гърците.

По този начин Атина отново рязко изостри тона преди срещата на министрите на финансите от еврозоната, която започва в Люксембург след два дни.

Янис Варуфакис изпусна нервите си по време на своя реч, произнесена на остров Крит.

"Кредиторите със садизъм настояват Гърция да натовари финансово онези граждани, които досега са поели най-тежките последствия от кризата", пояснява той. 

Варуфакис заяви, че Гърция ще продължи да прави логически контрапредложения. Но ако се стигне до там, то Атина не трябва да изключва и срив. „Ако те (кредиторите – б. р.) целят да ни унижат, то тогава ще трябва да понесат разпада на Европа", заяви Варуфакис, цитиран от DPA.

В интервю за Bild пък гръцкият министър е категоричен, че страната му няма да представи нов списък с реформи на срещата в Люксембург. Попитан защо, той отговаря, че "еврогрупата не е форумът, на който се излагат позиции и се правят предложения, които преди това не са били обсъдени и договаряни на по-ниско равнище". 

Варуфакис от няколко дни настоява германският канцлер Ангела Меркел да играе водеща роля при желаното от Атина преструктуриране на гръцкия дълг. В интервюто си той отправя и призив към Меркел да произнесе в Атина "реч на надеждата", визирайки подобна реч (Speech of Hope) на държавния секретар на САЩ Джеймс Бърнс, произнесена през 1946 г. в Щутгарт, която сложи началото на помирението между САЩ и Германия.

Една от най-големите пречки за споразумение е допълнително изискваното орязване на пенсиите. „Ново орязване на пенсиите е неприемливо за Гърция“, казва консултант на правителството. „Те и без това бяха вече сериозно орязани", казва Теодорос Параскевопулос, икономически съветник на СИРИЗА пред RBB Info Radio.

„Гръцкото правителство постоянно предоставя идеи и предложения за решаване на кризата“, казва Параскевопулос. Същевременно обаче партньорите в Европа и преди всичко МВФ настоявали за такива мерки, които Гърция не можела и не искала да позволи. Става дума преди всичко за намаляване на пенсиите и за въвеждане на по-висок ДДС за хранителни стоки, ток и вода. „Това е недопустимо“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 5
observer-ALL
преди 8 години
Цялата финансова система е прогнила. ФЕД, ЕЦБ и подконтролните им банки чрез виртуални необезпечени пари придобиват съвсем реални активи. Схемата е ясна: даваш кредити, докато се стигне до там, че вече не могат да се върнат и почваш да поставяш условия: рефинансиране, икономии, отмяна на социални придобивки, приватизацийка на апетитни обществени дейности и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 3
johnnyBravo
преди 8 години
време е гърците да си платят сметките... нека носят последствията от избора си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Ами като е тъй е много лесно всичко да се прекрати - просто Гърция да спре да взема кредити и садизма свършва.Ама май истинските садисти са гърците и техния начин на живот на гърба на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 3
kane
преди 8 години
гърция да напусне езда обяви мораториум в/у дългада го кенвертира в драхми и да си жевее печатайки си драхми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 20
крас
преди 8 години
ЗАЩО ЕВРОПА?ЩЕ ПЛАЩАМЕ НИЕ!ПО ВИСОКИ ВНОСКИ ЗА ПЕНСИИ, ПО ДЪЛЪГ ПЕНСИОНЕН СТАЖ И ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ , ПО ВИСОКИ ЦЕНИ НА ТОКА....ТОВА НАЛАГАТ НА НАРОДА НИ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ!ЗАЩО ГЪРЦИТЕ ДА ПЛАЩАТ КАТО ИМА ТАКИВА ПОЛИТИЦИ В БЪЛГАРИЯ КОИТО ПЛАЩАТ ТЕХНИТЕ СМЕТКИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 19
крас
преди 8 години
" ...намаляване на пенсиите и за въвеждане на по-висок ДДС за хранителни стоки, ток и вода. Това е недопустимо."НЕДОПУСТИМО Е ЗА ГЪРЦИЯ!!ЗА БЪЛГАРИЯ ТОВА Е ПРАКТИКА!ПО ВИСОКИ ВНОСКИ ЗА ПЕНСИИ, ПО ДЪЛЪГ ПЕНСИОНЕН СТАЖ И ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ , ПО ВИСОКИ ЦЕНИ НА ТОКА....Кой е в криза - ГЪРЦИЯ или БЪЛГАРИЯ !!ЩО ЗА *** И САДИСТИ ИЗБИРАМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ!!НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА БЪЛГАРОУБИЙЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
phlex
преди 8 години
Наблюдавайте повече Deutsche Bank, а не толкова Гърция в търсене на опасност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 49 rate down comment 7
smart-ass
преди 8 години
Отчаяният Фалиракис сам се унижава с като дава индикации за своята политическа безизходица . Хайде покерджията да сваля картите. Какво повече ще драматизира?! Спирай да плащаш на кредиторите и хайде да ви видим как ще се оправите без помощ отвън. Нали само дълговото бреме ви е проблема. Нали със собствените бюджетни приходи ще можете да си плащате пенсиите и заплатите на армията от държавни хрантутници. Хайде, долна манипулативна ***, да ти видим кухата пропаганда. Още ли ще хапеш ръката, която ти храни малашкия ***. Долна псевдокомунистическа гад! По-противен си от нагъл *** просяк / джебчия. Щом сами се унижавате, а не някой друг - набийте си го в хазартните тикви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 6
Koikata13
преди 8 години
Яжте и пийте братя Гърци. Европа ще плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Ако Гърция с един фалит може да се оттърве от дълговете си ехеееееее.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още