IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г20 и ОИСР представиха нов кодекс за добро управление на публичните компании

В текстовете са заложени мерки за защита правата на акционерите и за запазване на “разумни нива” на заплатите на ръководствата на дружествата

17:17 | 05.09.15 г.
Г20 и ОИСР представиха нов кодекс за добро управление на публичните компании

Държавите от Г20 и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обявиха днес нови принципи за добро корпоративно управление на публичните компании във всички държави членки, за да се опитат да защитят правата на миноритарните акционери, съобщава АП.

Регулаторите и политиците по света ще трябва да променят правилата за публичните компании в съответствие с новия кодекс.

В текстовете са заложени мерки за защита правата на акционерите и за запазване на “разумни нива” на заплатите на ръководствата на компаниите. Правилата насърчават и трансграничното сътрудничество на регулаторите чрез двустранни и мултинационални споразумения за обмен на информация.

В новия кодекс се призовава и за премахването на пречките за трансгранично гласуване на акционерите, както и да се позволи на акционерите да се консултират помежду си.

В текстовете са включени и препоръки за разкриването на финансова информация от публичните дружества, за поведението на големите институционални инвеститори и функционалностите на пазарите. Препоръчва се също така регулаторите да адресират по-ефективно проблемът с конфликта на интереси при сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още