IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Г20 трябва да подкрепи икономическия ръст на фона на несигурността от Brexit

Според фонда финансовите представители трябва да договорят широк подход за подкрепа на потребителското търсене

20:51 | 21.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Финансовите министри и централните банкери на държавите от Г20, които ще се срещнат в Китай през почивните дни, трябва да договорят широк подход за подкрепа на потребителското търсене, ограничаване на дълга на частния сектор и прилагане на структурни реформи, за да преборят задълбочаващите се рискове пред растежа, коментира Международният валутен фонд (МВФ).

В доклад до финансовите министри и гуверньорите на централните банкери на страните от Г20, които се събират в Чънду, МВФ казва, че намаляването на несигурността около британското излизане от Европейския съюз (ЕС) ще помогне за ограничаване на неблагоприятното въздействие.

„Плавен и предвидим преход към нов вид отношения между Великобритания и ЕС, които запазват в максимална степен ползите от търговията, е изключително важен“, казва МВФ. „Макар че несигурността около изхода от преговорите остава, централните банкери трябва да са подготвени да действат решително, ако турбуленцията на финансовите пазари заплаши глобалните перспективи“, допълват от фонда.

Коментарът към Г20 идва, след като във вторник МВФ отново намали прогнозите си за глобалния растеж заради несигурността в резултатите от вота за Brexit на 23 юни до 3,1% за 2016 г. и 3,4% за 2017 г. - с по 0,1 процентен пункт за всяка година.

Макар че МВФ заяви, че краткосрочното търсене се нуждае от продължителна подкрепа, фондът призова и официалните представители да се фокусират върху политики, които подкрепят средносрочния и дългосрочния растеж, например такива, които улесняват коригирането на счетоводните баланси на банките и компаниите, и да реформират трудовия пазар и бизнес средата.

Фондът казва още, че Китай трябва да коригира макроикономическите си политики към умерено забавяне на икономическия си растеж, включително чрез ограничаване разширяването на кредитите и преминаване от извънбюджетни инвестиции към бюджетни мерки, които подкрепят потреблението.

Китай трябва да преследва плановете си за допълнителна либерализация на икономиката, докато преодолее все още широко разпространената мрежа от пазарни изкривявания. Нужни са най-вече по-дръзки реформи на държавните предприятия, например налагането на строги бюджетни ограничения и отварянето на доминирания от държавата сектор на услугите“, допълва МВФ.

В ера на нарастващи антитърговски настроения МВФ казва още, че централните банкери на страните от Г20 трябва да „съживят духа на многостранността и глобализацията“, полагайки усилия да гарантират, че търговските ползи все още са широко споделени.

Това означава да се обърне спешно внимание на разширяването на ползите от глобализацията, ограничаването на разходите, предприемането на смекчаващи мерки за засегнати работници и полагане на усилия за интеграция на скептичните членове на обществото“, казва още фондът, добавяйки, че подобни усилия ще изискват използването на повече публични средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"... спешно внимание на разширяването на ползите от глобализацията, ограничаването на разходите, предприемането на смекчаващи мерки за засегнати работници и полагане на усилия за интеграция на скептичните членове на обществото." Всичкото стадо у кошарата ! Черните овце да станат бели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още