IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пуерто Рико се насочва към фалит

Губернаторът на островната страна предупреди, че правителството няма да изплати своя държавен дълг на стойност 72 млрд. долара

16:37 | 29.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пуерто Рико се насочва към фалит

Губернаторът на Пуерто Рико предупреди, че страната няма да може да изплати своя държавен дълг на стойност 72 млрд. долара, изпращайки нов сигнал за възможно задълбочаване на рецесията, обхванала острова.

Алехандро Гарсия Падиля се надява да отложи плащанията по дълга, докато преговаря с кредиторите, заяви в неделя вечер говорителят на губернатора Хесус Мануел Ортис.

Коментарите дойдоха на фона на обсъжданията на държавния бюджет от страна на законодателите. Общият размер на бюджета ще е 9,8 млрд. долара, като се очаква 1,5 млрд. долара да отидат за изплащане на дългове, пише TIME.

Ортис потвърди коментарите нa Падиля, появили се в материал на The New York Times (NYT) късно в неделя.

"Няма друг вариант. Бих се радвал да има по-лесен вариант. Това не е политика, това е математика", заяви Падиля, цитиран от NYT. 

Облигациите на Пуерто Рико бяха популярни сред американските взаимни фондове, тъй като са освободени от данъци, но кризата накара много от тях да се откажат от книжата, което постави под натиск икономиката на острова и влоши кредитния му рейтинг.

Губернаторът на Пуерто Рико наскоро потвърди, че ще поиска разрешение от Конгреса на САЩ да обяви банкрут на фона на почти 10-годишния икономически спад. Неговата администрация в момента подготвя необходимите документи, за да се обяви несъстоятелност по установения законов ред.

Голяма част от дълга на страната е на публични дружества, като само държавната електрическа компания дължи над 9 млрд. долара. Тя е изправена пред преструктуриране, докато правителството продължава да преговаря с кредиторите, а крайният срок за плащане на вноската от около 400 млн. долара наближава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Achtung
преди 8 години
Да отиват при Обама и да искат помощ, ако не референдум и обявяване на пълна независимост от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още