IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските евродепутати искат отстъпки от готвените норми за ТЕЦ-овете

ЕК трябва да вземе предвид спецификата на българските въглища при определяне на нови екостандарти, призоваха депутатите в обща позиция

17:08 | 16.03.17 г. 2
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българските депутати в Европейския парламент се обединиха в обща позиция, с която бяха поискани отстъпки за България във връзка с готвените норми за големите горивни инсталации. Под документа подписи са сложили всички представители на страната, с изключение на Николай Бареков.

В позицията си те са посочили, че новите изисквания за ограничаване на емисиите на серен диоксид (до 99%) и живак са непостижими при състава на местните въглища. Призивът е Европейската комисия да вземе предвид спецификата на българските въглища – с високо съдържание на сяра, ниска калоричност и високо пепелно съдържание.

Темата за новите екологични изисквания беше дискутирана в предишните седмици и у нас. Тогава стана ясно, че плановете на ЕК за опазване на околната среда ще засегнат съществено българската енергетика – въглищните централи в Маришкия басейн държат дял от около 40% от произвежданата в страната електроенергия.

Инсталациите в България изпълняват действащите в този момент европейски норми на ниво на сероочистка от 96%. Те са в сила от 1 януари 2016 година. В бранша се опасяват, че въвеждането на по-строги норми толкова скоро ще е свързано с цялостна и скъпоструваща реконструкция, а направените разходи – несъръзмерно високи спрямо ползите за околната среда.

Нормите на живак трябва да бъдат разгледани внимателно, тъй като се следят едва от 2016 година и няма достатъчно данни, на базата на които да бъдат определени задължителните норми за допустимост.

В своята обща позиция европейските депутати предупреждават още, че новите норми ще затворят над 150 хил. работни места, а „един внезапен срив във въглищната енергетика би предизвикал проблем с непредвидени последствия за България както в социален план, така и от гледна точка на енергийната сигурност на страната и региона“, допълват още евродепутатите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
borkbg
преди 7 години
Не ме изненадва. Живея в региона и мога да кажа, че кражбата от "Мариците" е огромна. Масово изнудване на бизнесмени спечелили обществени поръчки - ако определен човек не получи комисионна "Мините" задържат разплащането по договорите. Обществените поръчки се публиукуват с невъзможно кратки срокове за доставка за да откажат фирмите от участие и след това биват удължавани с анекси.При смяна на правителството се сменя само джоба ... Нормално е да правят всичко възможно да го пълнят колкото може повече време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
katynik
преди 7 години
Господа български евродепутати. Ние дишаме най-мръсния въздух в Европа. Вижте статистиката. Но вие всъщност сте далеч от България, получавате сериозните си заплати и вероятно се вълнувате само от допълнителни "стимули" .....Защото само така може да стигнете до такова безумно колективно становище. Колко ви платиха за него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още