IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на природен газ у нас замира

Данните на НСИ показват плавно намаляване на добива на газ, който през юли и август достига до незначителните 5 млн. куб. метра

12:06 | 30.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добивът на природен газ намалява значително в последните месеци, показва статистиката на Националния статистически институт (НСИ) за август 2017 година. Още от началото на годината спадът е налице – през януари в страната ни се добиваше 12 млн. куб. метра месечно и постепенно количествата намаляват до 5 млн. куб. метра през август.

На месечна база няма промяна, но спрямо август 2016 година това е намаление с повече от 28%.

От данните за миналата година е видно, че добивът на газ се е увеличил през зимните месеци – между декември и февруари, което има връзка със студената зима в региона и увеличеното търсене на природен газ. Пикът на добива е през януари, когато в страната са добити 15 млн. куб. метра.

Този количества обаче са крайно недостатъчни, за да да покрият потреблението в страната – нито през зимата, нито през лятото. Страната ни разчита основно на внос, за да покрие нуждите от суровината.

През август доставките на газ, тоест вносът, местният добив и загубите по преноса, достигат до 167 млн. куб. метра. В разгара на лятото доставките на суровината остават без промяна на годишна база, а спрямо юли има намаление от 5,6 на сто, показват още данните на НСИ.

Газохранилището в Чирен започна новия газов сезон (на 1 октомври) с 456,1 млн. куб. метра природен газ. Статистиката на „Булгартрансгаз“ показва, че в съоръжението са нагнетени още количества газ и към 23 октомври там се съхраняват 466,4 млн. куб. метра.

От данните за енергийните ресурси на НСИ е видно още слабо повишение на производството и доставката на електроенергия през август. В страната са произведени 3,7 хил. гигавата електроенергия, което е ръст от 1,9% спрямо юли и от 3% на годишна база. По-голямата част от тази електроенергия – 2,6 хил. гигаватчаса, е реализирана в страната. Има увеличение от 0,7% спрямо юли и от 4,1% спрямо август 2016 година.

НСИ отчита още и ръст на производството на твърди горива. През август са добити почти 2,7 млн. тона твърди горива, което е с 4,4% повече спрямо юли и със 7% повече спрямо същия месец на миналата година. Доставките достигат 2,75 млн. тона и растат с 3,3% на месечна и със 7,1% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
fon
преди 6 години
За да не давате числа за Чирен на над 1 месец може да ги гледате ежедневно на https://agsi.gie.eu/#/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 6 години
я ми припомни кога надупчиха около Плевен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 6 години
То ако ставаше с навеждане и бучкане - като набучкаха доларджийте около Плевен, колко петрол изкараха ? Аре стиха тъпотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Ай пак някой друг е виновен. Въри да обясниш и в темата за правата на тюлените покрай СП2, кой скача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Спящият бик
преди 6 години
Ами, ще замира, защото а се наведе някой да бучне за газ - и рубладжиите скачат. За екологията мислели?! Глупости! Плащат яко руснаците, за да продължат да бъдат единствените ни доставчици. Такава масова и координирана съпротива дори срещу проучванията за газ не може да е спонтанна - когато отвсякъде и по едно и също време наскачат протестъри - значи зад тях е ЧК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още