IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в ТОП 10 по икономически растеж в ЕС през първото тримесечие

БВП на еврозоната се е повишил с 0,6%, а този на Европейския съюз - с 0,5% на тримесечна база

13:42 | 07.06.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е повишил с 0,6%, а този на Европейския съюз (ЕС) - с 0,5% през първото тримесечие на 2016 г. в сравнение с предходното, сочат сезонно изгладени данни на Евростат.

Сред страните членки, за които са налични данни за първото тримесечие на годината, най-силен ръст на тримесечна база се наблюдава в Румъния (+1,6%), Кипър (+0,9%), Испания, Литва, Австрия и Словакия (всички по +0,8%), България и Германия (и двете по +0,7%).

Същевременно се свиват икономиките на Унгария (-0,8%), Гърция (-0,5%) и Полша (-0,1%), докато БВП в Естония остава без изменение.

В сравнение с първото тримесечие на миналата година икономиката се е разширила с 1,7% в еврозоната и с 1,8% в ЕС в началото на тази година, след повишения от 1,7% и 2,0% съответно през предходното тримесечие.

В периода от януари до март крайното потребление на домакинствата се увеличава с по 0,6% в еврозоната и в ЕС. Брутното капиталообразуване нараства с 0,8% в еврозоната и с 0,5% в Евросъюза. Износът се повишава с по 0,4 на сто в еврозоната и в ЕС, а вносът – с 0,7% в еврозоната и с 0,9% в общността.

Евростат прави и сравнение с икономическия растеж на САЩ. През първото тримесечие БВП на Щатите е нараснал с 0,2% спрямо предходното и с 2,0% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Голем праз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
mathematician
преди 7 години
Борбата с корупцията и съдебната реформа в Румъния започва да дава резултати.Управлението на любимеца на форумните *** Орбан също дава резултати - ама не положителни. :)Преди време направих прогноза, че ако Румъния продължи с реформите, а Орбан/Фидес остане на власт в Унгария - след два мандата Румъния ще изправвари Унгария по икономическо развитие.Популизмът не прощава на никой. Работа и реформи се требе, останалото са празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Абе викам, че в царството на кьоравите едноокият е цар... хахаха...Едно време, точно преди да се капичне, и в короната на СИВ бехме един от диамантите... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
На гол дирник - гъдулка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
Преди години имаше един образ, Нейчо Неев, министър и вицепремиер при Беров, вече покойник, дето изтресе един от топ-лафовете за целия преход: "Е^бати държавата, щом аз съм й вицепремиер!"Та в неговия стил можем да формулираме тезата в статията горе-долу така: "Е^бати Съюза, щом в него България е с топ-икономически показатели!" Или казано на френски, "Ти го плюеш, то се сапунисва!" хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Сред слепците този с едно око се чувства като Херкулес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още