IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Камерън обяви състава на новото британско правителство

Кметът на Лондон Борис Джонсън не стана министър, но получи правото да присъства на заседанията на политическия кабинет на премиера

18:33 | 11.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Дейвид Камерън обяви състава на новото британско правителство

Британският премиер Дейвид Камерън финализира състава на кабинета си и представи пред депутатите от консервативната партия приоритетите на втория си премиерски мандат, предаде AFP. На първо място сред тези приоритети е предоговаряне на мястото на Великобритания в Европейския съюз, отбелязва агенцията.

Четири дни след неочакваната си победа на британските парламентарни избори, консервативният лидер приключи със съставянето на правителството си, като спази принципа за приемственост и увеличи броя на жените в кабинета, а също и на евроскептиците от партията си.

Още след изборите Камерън прояви воля за приемственост, като остави на постовете им четири от водещите министри – Джордж Озбърн на финансите, Тереза Мей на вътрешните работи, Филип Хамънд на външните работи и Майкъл Фалън на отбраната. Някои други номинации бях обявени през уикенда, сред които тази на Майкъл Гоув, който става министър на правосъдието, на Ники Морган, който запазва поста на министър на образованието и евроскептикът Марк Харпър, който става шеф на парламентарното мнозинство на консерваторите и който е натоварен да се грижи за партийната дисциплина при гласуванията в парламента.

Преди да се срещне днес с новите депутати консерватори в парламента, Камерън обяви още десетина допълнителни номинации. Сред тях са тези на дамите Амбър Ръд, начело на министерството на енергетиката и климатичните промени и тази на Прити Пател, която става държавен министър в министерството на труда и пенсиите. Саджид Джавид беше назначен за министър на бизнеса, а Иън Дънкан Смит остава на поста министър на труда и пенсиите.

Ексцентричният кмет на Лондон Борис Джонсън, който има амбициите един ден да оглави Консервативната партия не получи министерски пост, но все пак и за него имаше утешителна награда. Той получава правото да присъства на заседанията на политическия кабинет на Камерън. Това означава, че той ще присъства на някои заседания на министерския съвет, провеждащи се и с участието на малцина политици, които не са министри.

Камерън има крехко мнозинство в парламента /331 от общо 650 депутати/. Той трябва да обръща особено внимание на връзките с депутатите си и по-специално с евроскептичното крило в партията си, което е нетърпеливо "да приключи с Брюксел" и не би погледнало с лошо око на излизането на Великобритания от блока, пише БТА.

На срещата с новите консервативни депутати в парламента Камерън е подчертал значимостта на единството им в идните пет години, каза неназован евроскептичен депутат консерватор пред AFP на излизане от срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още