IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ развъртя кранчето за гръцките банки

Безспорно е, че облекчаване на дълга на Гърция е необходимо, твърди президентът на банката Марио Драги

16:14 | 16.07.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ развъртя кранчето за гръцките банки

Изненадващо Европейската централна банка (ЕЦБ) е увеличила рамките на спешното кредитиране за гръцките банки. За решението съобщи президентът на банката Марио Драги по време на пресконференцията си във Франкфурт.

Рамките на т. нар. спешно финансиране (ELA) за гръцките банки са повишени с 900 млн. евро за една седмица, заяви Драги след заседанието на Управителния съвет на банката.

По този начин ЕЦБ е одобрила молба на гръцката централна банка, заяви Драги. Според двама неназовани източници на Bloomberg гръцката централна банка е помолила за трансфер на 1,5 млрд. евро. Досега горната граница за спешните кредити ELA бе 89 млрд. евро.

Тъй като заради опасенията от държавен фалит и възможно излизане от еврозоната много гърци изтеглиха милиарди евро от сметките си, преди две седмици Атина взе решение за банкова ваканция и капиталов контрол. Банките бяха затворени на 29-и юни, за да се предотврати банков срив. Разрешени са тегления от банкомати в размер на до 60 евро на ден. Преводи в чужбина трябва да се одобряват предварително. Въпреки това сумите в банките се топят и именно в тази насока трябва да помогнат спешните кредити от ЕЦБ.

Заседанието на Управителния съвет на банката се проведе само ден, след като парламентът в Атина одобри пакет от тежки реформи, целящи да осигурят трета спасителна програма за Гърция. 

По-рано Bloomberg съобщи, че ЕЦБ е останала твърда в курса си към Гърция и е решила да не повишава тавана на спешното финансиране за гръцките банки, засегнати от кризата. Американската агенция се позова на свои източници.

Дали сега обявеното увеличение ще е достатъчно, за да може да бъдат отворени отново гръцките банки, е спорно. 

Спешните заеми се отпускат от Централната банка на Гърция, но ЕЦБ трябва да ги одобрява периодично. До края на юни рамката се разширяваше постоянно - до около 89 млрд. евро. По време на трудните преговори през последните две седмици ЕЦБ обаче запази обема на едно ниво, което оказва натиск върху политиците най-накрая да намерят решение.

Лекото повишение в четвъртък се счита и за един вид награда за това, че лидерите на еврозоната се споразумяха в понеделник сутринта на нова спасителна програма за Гърция, а в замяна преди броени часове гръцкият парламент одобри исканите промени в законодателството.

Драги заяви в четвъртък, че е "безспорно, че облекчаване на дълга на Гърция е необходимо". Според него никой не е поставял това под въпрос. Единственият въпрос е какъв тип облекчаване би бил най-добрият. Това според него трябва да стане центърът на дебата през следващите седмици.

Очаквайте подробности!

Повече по темата за Гърция можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Има само един път за оправяне на всичко и се почва от офшорките и коментар 1 - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsГърция е предвестник какво следва за Италия ,Франция ,Испания и САЩ - 61 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#тоест 340% спрямо БВП колкото и в ЕС ,и държ.дълг не е проблем - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328 Казано кратко знам как да се оправи всичко и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885Не мога да заповядам на държавите да вземат правилните мерки затова пиша и преповтарям с цел да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно - да ''въстанем'' с петиции и т.н. конституционни права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
"Започвам да си мисля..."Уау!!! Добро начало! хахаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Зглавието би трябвало да е следното:ЕЦБ развъртя кранчето за гръцките банки,за да могат тези,които не са си изтеглили влоговете да направят !И съм сигурен,че трафикът на пари ще е еднопосочен......В смисъл,че никой няма да направи вноска по просрочените си задължения.....:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
roli5
преди 8 години
-----------Тия социални експерименти дето ги въртят в ЕС са временно решение, много временно.-----------Ако тръгнат по този безумен път няма да изкарат и няколко години.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
Много минуси и *** на коментари. Е, сега видяхте ли, че думата ИКОНОМИКА и несъстоятелна и ВСИЧКО опира да ПОЛИТИКА. Гърците/Ципрас/ изтъргува по най-добрия начин, това което може. Включително спокойствие и подкрепа, на същия принцип, както в РъБъ се купуват ***. Дъртите ******ве от ЕК, купиха, както купиха срещу условия преди време членството на Гърция. Вижте кой веднага прилапа 50-дте млрд! с готовност. Геополитиката си каза думата, ще пробват и малко инфлацийка и пачат на Ойро на база "рестрикции", но това няма да бутне никой. По-добре да погледнам себе си, че сме в л***йната. И продължавам да симпатизирам на обикновените гърци.... Плюйте сега и гледайте как вървят парите към Гърция.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Конспиративни? Хахахаха учете я тая история бе..Всяка валута се срутва в един момент. Колкото по голяма е, толкова повече боли. Понякога даже и до войни се стига..Тия социални експерименти дето ги въртят в ЕС са временно решение, много временно. Скоро ще дойде развръзката и тогава гледай ти конспиративни теории.. БОЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Ango
преди 8 години
Който не е с нас е ***, нали ?:)Не забелязвате ли как Ципрас си изигра перфектно картите - сега ще реже пенсии , но не той ще е виновен, а Меркел. Сега банките, демек гърците, ще получат още пари в картите си ,благодарение на него. Сега 19 държави ще му дават още пари - повече отколкото той си е поискал.Ще продаде нещо за 50 млрд , но не с РМД , стил Бг, а на Франкфуртската борса. За тези 50 млрд може да получи - 200 от продажбите. Затова Ципрас каза, че ще гласува "с отвращение" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
roli5
преди 8 години
Започвам да си мисля,че конспиративните теории донякъде са верни.Тия от ЕЦБ са си чисти ***!Това,което правят са абсолютни глупости!И тъй като не вярвам,че са луди,вероятно си имат някаква игра с нас обикновените хора.Чак пък такива неграмотници...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
hommedome
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=h6jX7f_xksI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
ЕЦБ прекрасно знаят какво правят и логиката е проста - тегли се но не се внася и хартиените пари свършват Гърция е предвестник какво следва за Италия ,Франция ,Испания и САЩ защото сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва(и коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsКазано кратко знам как да се оправи всичко и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885Не мога да заповядам на държавите да вземат правилните мерки затова пиша и преповтарям с цел да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно - да ''въстанем'' с петиции и т.н. конституционни права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още