IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази лихвите си непроменени

Фокусът на пазарите се обръща към пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги

15:06 | 16.07.15 г. 2
ЕЦБ запази лихвите си непроменени

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвения си процент непроменен на рекордно ниското ниво на фона на усилията си да ускори икономическия ръст и инфлацията. Мерките за стимулиране на икономиката обаче срещат затруднения заради дълговата криза в Гърция и несигурното бъдеще на еврото, отбелязва WSJ.

ЕЦБ запази основния лихвен процент, по който отпуска средства на банките, на ниво от 0,05%, каквото то е от септември миналата година. Банката запази без изменение и лихвения си процент за депозитите на търговските банки в ЕЦБ на отрицателно ниво от – 0,2%. Това на практика означава, че финансовите институции си плащат, за да съхраняват средства в централната банка.

Фокусът на финансовите пазари сега се обръща към предстоящата пресконференция на президента на ЕЦБ Марио Драги, която трябва да започне в 15:30 българско време. Очаква се по време на пресконференцията основна тема да бъде развитието на събитията в Гърция.

Драги вероятно ще бъде разпитван кога ЕЦБ ще увеличи обема на спешното финансиране за гръцките банки, които са затворени от повече от две седмици. В страната беше въведен капиталов контрол и ограничение върху тегленето на депозити, след като ЕЦБ замрази обема на ликвидността, която осигурява на страната, в края на юни.

По-рано днес Bloomberg съобщи, че централната банка остава твърда в курса си към Гърция и е решила да не повишава тавана на спешното финансиране (ELA) за гръцките банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Трябва публично да се изнесе информацията как и защо държавите са минали 60% за държ.дълг и кой им дава кредитите и това е малкият проблем защото Гърция е предвестник какво следва за Италия ,Франция ,Испания и САЩ защото сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва(и коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsКазано кратко знам как да се оправи всичко и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885Не мога да заповядам на държавите да вземат правилните мерки затова пиша и преповтарям с цел да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно - да ''въстанем'' с петиции и т.н. конституционни права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Далаверата е проста - ЕЦБ дава на частни банки пари с 0,5% а те купуват ДЦК с 3-7% ,и сега вече ЕЦБ почна да купува т.е. спасяваха банките Според експерти около 1 трилион и 500 милиарда са дадени така до 2013год. Член 123(предишен член 101 от ДЕО) - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXT1. Забранява се предоставянето на овърдрафти или други видове кредитни улеснения от Европейската централна банка или централните банки на държавите-членки, наричани по-нататък "национални централни банки", в полза на институциите, органите, службите или агенциите на Съюза, централното управление, регионалните, местни или други органи на публична власт, на други органи, регулирани от публичното право, или на публични предприятия на държавите-членки, както и закупуването пряко от тях на дългови инструменти от Европейската централна банка или от националните централни банки.2. Параграф 1 не се прилага спрямо кредитни институции, които са публична собственост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още