IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК завежда дело срещу България заради лошото качество на въздуха

Комисията завежда дело и срещу Белгия и отправя последно предупреждение към Швеция

13:40 | 18.06.15 г. 4
ЕК завежда дело срещу България заради лошото качество на въздуха

Европейската комисия (ЕК) завежда дело срещу Белгия и България в Съда на ЕС заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозен риск за общественото здраве, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

Въпреки задължението на държавите от Европейския съюз (ЕС) да гарантират добро качество на въздуха за населението, вече в продължение на няколко години на много места има проблеми в това отношение, пише в съобщението.

Според проучвания всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора от пътнотранспортните произшествия, подчертават от ЕК. Фините прахови частици, известни като ФПЧ10, са резултат предимно от човешки дейности, като транспорт, промишленост и битово отопление, и причиняват дихателни проблеми, рак на белия дроб и преждевременна смърт.

От 2005 г. насам със законодателството на ЕС са определени пределно допустими стойности за ФПЧ10 (т.е. прахови частици с диаметър, по-малък от 10 микрона). В случай на превишение на тези стойности държавите членки приемат планове за качеството на въздуха, които трябва да включват подходящи решителни и перспективни действия, така че периодът на превишение на стойностите да е възможно най-кратък. Комисията предприема действия по отношение на случаите на неспазване на нормите с надеждата, че държавите членки ще предприемат по-решителни мерки за разрешаване на проблемите.

В България, въпреки че бяха предприети редица мерки и от 2011 г. насам в повечето пунктове за мониторинг са регистрирани известни намаления на емисиите на ФПЧ10, данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности за ФПЧ10 във всички 6 зони и агломерации с изключение на Варна, където годишните пределно допустими стойности не са превишени веднъж — през 2009 г., посочват от ЕК.

Обявеното днес решение е предшествано от мотивирано становище, изпратено през юли 2014 г.

През последните години се наблюдава известно подобрение в резултатите на Белгия по отношение на качеството на въздуха, като само 3 зони и агломерации (Брюксел, пристанищната зона на Гент и пристанищната зона на Руселаре) трайно не успяват да постигнат целите. 

Днес Комисията предприе действия и срещу Швеция във връзка с лошото качество на въздуха, като изпрати мотивирано становище. Последните данни показват, че дневните пределно допустими стойности на ФПЧ10 се превишават в две зони — Средна Швеция и в агломерация Стокхолм.

Швеция вече е осъждана от Съда на ЕС за превишаване на пределно допустимите стойности на ФПЧ10 между 2005 и 2007 г. Комисията смята, че Швеция не е взела мерките, които е трябвало да бъдат въведени най-късно през 2005 г., и иска от нея да предприеме перспективни, бързи и ефективни действия, така че периодът на несъответствие да бъде възможно най-кратък. Ако Швеция не предприеме действия, Комисията може да отнесе въпроса до Съда на ЕС.

В момента текат 16 процедури за нарушение във връзка с ФПЧ10 — срещу Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Чешката република и Швеция. Белгия и България са първите държави, срещу които ще бъде заведено дело по този въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 8 години
хамерка че *** повече "***", но там е по-чисто въпреки това, заради географски дадености и брой популация и там по-малко ще се мре в следствие на локално замърсяванедокато в Европа не е така..все пак аз предпочитам да не съм смъртен пациент, за да "има производство"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Ми то според тебе да се връщаме в средновековието...екология мечта !Ама кяр от това ше има ли или само да оттървем глобата ?Кат гледам как Америката *** на сичките тия еконорми , си мисля , че брюкселските *** ще унищожат и малкото дето все още мъчи да произвежда в България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 8 години
според мен вместо само глоби трябва действия!да се намерят най-големите източници на замърсяване и да се премахнат!фабрики, стари дизелови двгта, горене на *** в централите ... тези сигурно са най-големите замърсители - да им се дадат пари/от глобите/ като обещетения и да се затворят/премахнат замърсителите им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
nobel
преди 8 години
А така. Правилно. Одобрявам. Вземете ни сега и малко пари, та да разберем, че полза някаква има от тоя евросъюз. То до сега какво беше. Само ни давахте. То не бяха еврофондове, меврофондове, не беше чудо. Крайно време е да си върнете част от тиа пари, че страшно много забогатяхме нещо напоследък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още