IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Либия засилват сътрудничеството си за борба с нелегалната миграция

ЕК ще изготви план за изпълнение на задачите, ще се мобилизират и още 200 млн. евро за Фонда за Африка, които ще се харчат приоритетно за Либия

18:41 | 03.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) и Либия ще засилят сътрудничеството за затваряне на маршрута за нелегална миграция към Европа през Централното Средиземноморие. Това става ясно от декларацията на лидерите на държавите от ЕС, които се събраха на неформална среща в Малта.

„Сега усилията за стабилизиране на Либия са по-важни от всякога и ЕС ще направи всичко възможно за постигането на тази цел. В Либия изграждането на капацитет е от основно значение, за да могат властите да установят контрол върху сухопътните и морските граници и да се борят с транзитното преминаване и контрабандата“, посочва се в документа.

Планира се и засилване на помощта за местните и регионалните общности в Либия, както и с международните организации, които работят в страната.

Приоритетно ще се действа в сферата на обучението, оборудването и подкрепата за националната брегова охрана на Либия и други компетентни агенции, съвместни операции за прекъсване на „бизнес модела на контрабандистите“, подкрепа за местните общности в северноафриканската страна, осигуряване на адекватен капацитет и условия за приемане на мигрантите в Либия, провеждане на информационни и разяснителни кампании сред мигрантите, укрепване на капацитета на страната за управление на границите и т.н.

Дейностите могат да се финансират в рамките на официалната помощ за развитие на Африка, която за настоящия финансов период е в размер на 31 млрд. евро, посочват от Съвета на ЕС.

Други проекти могат да се финансират и със средства от Доверителния фонд на ЕС за Африка, който мобилизира 1,8 млрд. евро от бюджета на ЕС и 152 млн. евро от вноски на държавите членки. Предвижда се и допълнително мобилизиране на 200 млн. евро, като те ще се харчат приоритетно за Либия.

Европейската комисия (ЕК) ще трябва да представи план за действие, като през март и юни Съветът на ЕС ще направи преглед на изпълнението му.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
С коя точно Либия, защото те са много Либии??? http://***.criticalthreats.org/sites/default/files/2017-01-Libya-State-of-Play-Map_1200.gif
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Напомням думите на Хилари Клинтън, когато посети Либия - дойдох, видях и той (Кадафи) умря. Оставям циничността на този израз и на Кълиро(то).Тогава на властниците не им ли дойде наум, че договореното вече с Кадафи по темата за миграционните центрове в Северна Африка отиват на кино? Сега започват пак отново. Защо ли не вярвам с замисления от тях проект? И най-вече с кого ке договарят дейност като официална власт в Либия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
А не беше ли по-лесно да не тепат Кадафи? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още