IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира „революция“ срещу корпоративните данъчни сделки

Целта на Европейската комисия е да създаде система за обмен на данни на всеки три месеца между страните в съюза

13:32 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС планира „революция“ срещу корпоративните данъчни сделки

Европейският съюз планира да принуди правителствата да изпращат тримесечни отчети за данъчни постановления. Според ЕС това е „революционна“ крачка към преодоляване на корпоративна тайна, заяви данъчният комисар на блока, цитиран от EU Observer.

Публикуваните преди две седмици предложения на Европейската комисия целят да създадат система за автоматичен обмен на информация за данъчни решения и да изискват от националните органи да си изпращат взаимно кратки доклади на всеки три месеца. Сегашните правила позволяват на правителствата да откажат да обменят такава информация.

В понеделник (30 март), по време на изслушване на специална комисия на Европейския парламент относно данъчни решения, еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси описа предложението като „първа стъпка към по-голяма прозрачност и по-справедливо данъчно облагане в ЕС“.

Комисията счита, че създаването на повече „партньорския натиск“, като се изисква държавите-членки да бъдат по-прозрачни в своите данъчни постановления, ще създаде „добродетелен кръг“ между държави и фирми. Критици обаче посочват, че новият план не би изисквал спорни данъчни решения да бъдат публикувани, което означава, че обществото все още ще остане в неведение.

Изпълнителната власт на ЕС в момента разследва дали така наречените „благоприятни" данъчни споразумения в Ирландия, Холандия и Люксембург, включващи Apple, Starbucks и Fiat, представляват незаконни субсидии.

Създаването на парламентарна комисия е продиктувана от скандала LuxLeaks, който разкри, че редица фирми са се възползвали от различни схеми за избягване на данъци, установени в Люксембург, докато настоящият президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше министър-председател.

Данъчният режим на Люксембург позволява на компаниите да се възползват от значително намаляване на данъчна ставка върху доходите им, реализирани от интелектуална собственост.

Специалната комисия ще изготви доклад по собствена инициатива и законодателен доклад, но нейният мандат бе отслабени от центристките политически групи в Европейския парламент. Сега комисията не разполага с правото да изисква документи за данъчни решения от отделните правителства.

Вместо това незаконообвързващ доклад ще разгледа фискалните практики в ЕС и ще бъде придружен от предложение на Комисията относно данъчните измами и избягването на данъци.

Комисията се стреми да актуализира своите правила за обмен на информация, за да въведе новия световен стандарт, създаден от министрите на финансите от страните от Г-20 на индустриалните нации и базирания в Париж аналитичен център на ОИСР. Годишният обмен на данни ще включва балансите, лихвите, дивидентите и приходите от продажби от финансови активи.

„Ние сме в решаваща фаза, която изисква бързи действия, отиващи извън пакета за данъчна прозрачност", заяви Московиси. Той добави, че „ние имаме нужда от данъчна справедливост в ЕС и се нуждаем от истински единен пазар за данъчно облагане“.

Действията на изпълнителната власт на ЕС са ограничени от договорите на съюза, които предвиждат, че всички общи закони в областта на данъчното облагане трябва да бъдат договорени с единодушната подкрепа на всички 28 национални правителства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още