IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Сделката на Amazon и Люксембург вероятно е „държавна помощ“

Европейската комисия публикува предварително заключение, че херцогството е оказало помощ на компанията в нарушение на европейските данъчни правила

12:37 | 16.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) оповести предварително заключение, че данъчните договорки между Amazon и Люксембург най-вероятно са “държавна помощ”, пише BBC.

Съмненията на ЕК за договорката са описани в документ, публикуван в петък.

ЕК заяви, че това е „предварителна позиция, че решението за данъците... от Люксембург в полза на Amazon представлява държавна помощ“. Въпреки това Amazon заяви, че „не е получил никакво специално данъчно отношение от Люксембург“.

Европейската комисия започна да разглежда данъчните договорки във Великото херцогство миналата година, заявявайки, че има съмнения за нарушения на данъчните правила на Европейския съюз.

Документът на комисията, изпратен до министерството на външните работи на Люксембург през октомври, обяснява защо е започнало разследването.

Съмненията включват възможността Люксембург да не е проверил адекватно предложената от Amazon структура на данъците.

През ноември започна разследване, което твърди, че повече от 300 компании, измежду които производителят на безалкохолни напитки PepsiCo, застрахователната компания AIG и германската банка Deutsche Bank, са сключили споразумения с Люксембург с цел намаляване на данъците. За това информира Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), като се позовава на разпространени неофициално документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още