IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затварят сесията с разнопосочно движение

Търговията реагира на влошаването на бизнес климата в Германия и на изказванията на Драги в Португалия

19:11 | 22.05.15 г.
Европейските борси затварят сесията с разнопосочно движение

Разнопосочно е движението на водещите индекси на европейските фондови пазари в последната сесия за седмицата. Търговците реагираха на влошаването на бизнес климата в Германия през май, която е най-голямата икономика на Стария континент, както и на срещата на коментари по време на срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в Португалия.

По време на форума, посветен на заетостта в Европа, президентът на институцията Марио Драги коментира, че навсякъде на континента се наблюдава съживяване, но растежът е твърде слаб.

Фокусът върху Гърция и опитите на правителството да се разбере с кредиторите си също се запазва.

На този фон Stoxx Europe 600 не успя да задържи позитивния тренд , записван в последните дни. Стойността на индекса се понижи с нищожните 0,02% до ниво от 407,74 пункта. За седмицата паневропейският бенчмарк отчита ръст от около 2,7 на сто, който е най-резкият от април 2010 година насам, изчислява Market Watch.

Индексът набра скорост във вторник, когато Беноа Кьоре съобщи, че ЕЦБ ще увеличи покупките на облигации.

Германският DAX 30 загуби 0,42 % до 11 815,01 пункта в последната сесия за тази седмица, докато за френският САС 40 намалението е в рамките на 0,07% до стойност от 5 142,89 пункта, макар и статистиката в ранните часове да показа, че бизнес доверието в страната през май се повишава до най-високото си ниво от август 2011 година.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса – FTSE 100, обаче приключи на положителна територия. Стойността му вече достига 7 031,72 пункта, което представлява ръст от 0,26 на сто спрямо края на сесията в четвъртък. На ръста помогна търговията с акциите на Vodafone. Книжата на компанията поскъпнаха с 4,64% и се търгуваха на цена от 253,75 пенса за брой.

Сред губещите днес се нареди компанията за производство на луксозни стоки Financiere Richemont. Акциите й поевтиняха с почти 1% до цена от 86 швейцарски франка за брой, след като бяха разпространени данните от финансовия отчет с очакван спад на годишната печалба от 36%. За годината, приключваща на 31 март, компанията е спечелила 1,33 млрд. евро, спрямо 2,07 млрд. евро година по-рано.

В същото време акциите на застрахователя Swiss Re поскъпнаха с 0,83% до 85,25 швейцарски франка за брой след като Citigroup промени статуса на книжата – от неутрален до подходящи за закупуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още