IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските финансови министри не стигнаха до консенсус за Гърция

Разногласията между ЕЦБ и предложенията на Германия не бяха преодолени. Утре изпадналата в криза страна ще бъде разтърсена от генерална стачка

22:26 | 14.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле (л.), председателят на Еврозоната Жан-Клод Юнкер и гръцкият финансов министър Георгиос Папандреу (дясно). <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле (л.), председателят на Еврозоната Жан-Клод Юнкер и гръцкият финансов министър Георгиос Папандреу (дясно). Снимка: Ройтерс 

Извънредната среща на министрите на финансите от Еврозоната, посветена на евентуалното предоставяне на нов спасителен пакет на Гърция, завърши без конкретен резултат, предаде Ройтерс.

На кризисното заседание днес в Брюксел не бяха преодолени разногласията между Европейската централна банка (ЕЦБ) и група страни, начело с Германия по идеята на немското правителство частни кредитори да бъдат включени в бъдещия план.

Преди самата среща германският финансов министър Волфганг Шойбле отново настоя за значително участие на частния бизнес във финансовата инжекция. Предложенията му обаче срещнаха съпротивата на Франция и ЕЦБ, които искат това да става на доброволни начала.

Макар предварителните очаквания да бяха, че на срещата няма да бъдат взети съдбоносни решения, имаше прогнози, че финансовите министри от Еврогрупата поне ще направят обща декларация, в която да заявят, че ще са готови със спасителния пакет идната седмица. Цитирани от Ройтерс дипломати обаче заявиха, че не е постигнато съгласие дори за това.

Европейският съюз и Международният валутен фонд договориха миналата година тригодишен спасителен кредит за Гърция в размер на 110 млрд. евро за период от три години.

Сега обаче се смята се, че Гърция се нуждае от допълнителни между 80 и 120 млрд. евро, за да остане платежоспособна след 2012 г. Окончателното решение за новия пакет се очаква следващата седмица след срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни, която ще бъде предшествана от среща на финансовите министри на 27-те страни членки на 20 юни.

Междувременно ръководителят на централната банка на Италия Марио Драги, който е вероятният следващ президент на ЕЦБ, се противопостави на предложенията да се допусне преструктуриране на дълга на Гърция като начин за разрешаване на дълговата криза.

"Цената на преструктурирането вероятно ще превиши ползите от него", заяви Драги при изслушване пред Европейския парламент. Кандидатът за ръководител на ЕЦБ посочи, че се
противопоставя на всеки ход на Гърция, който има за цел кредиторите да получат по-малки суми от дължимите.

„Всички пари, които ще бъдат спестени чрез изплащане на суми, по-малки от дължимите по гръцките облигации, просто ще бъдат похарчени за спасяване на гръцките банки, които ще понесат загуби заради инвестициите си в този тип ценни книжа“, отбеляза Драги, който е единственият номиниран кандидат за наследник на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, чийто мандат изтича през октомври.

Утре се очаква Гърция да бъде напълно парализирана заради 24-часова обща стачка, организирана от синдикатите в знак на протест срещу новите мерки за икономии на правителството. Заради стачката болниците ще работят с намален персонал, градският транспорт ще бъде с нарушен график, влакове няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата. 

Редовни обаче ще са въздушните полети от и за Гърция, тъй като съюзът на авиодиспечерите реши да оттегли участието си в стачката с мотива, че е започнал активният туристически сезон в страната.

Магазините ще бъдат затворени от 12 до 15 ч., тъй като в стачката ще се включат търговците и представителите на малкия и среден бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 12 години
а америка кога ще фалира?трябваше отдавна да е с рейтинг (фалит)джънк,лоши преспективи за много дълъг период от време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
varna
преди 12 години
"Цената на преструктурирането вероятно ще превиши ползите от него", заяви Драги...Този трябва да е ***. Дори да си затвори очите човек пред спорното твърдение, той очевидно си мисли, че има избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
vvexin
преди 12 години
късмет че магазините изобщо ще бъдат отворени.... това сигурно е с 1 час по-малко от нормалното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още