IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари спряха шестдневното си позитивно движение

Единствено DAX 30 отчете ръст след силната подкрепа на енергийните гиганти RWE и E.ON

19:41 | 12.10.15 г. 1
Европейските пазари спряха шестдневното си позитивно движение

Разнопосочно движение записа търговията с акции на фондовите пазари на Стария континент. Инвеститорите обърнаха внимание на спадащите цени на петрола, както и на отделни корпоративни новини, пише CNBC.

Така пазарите в Европа спряха серията си от шест поредни позитивни сесии, което беше най-доброто представяне в последните три месеца, допълва Market Watch.

Европейският сорт Brent поевтиня с 3,3% до цена от малко под 52 долара за барел, докато лекият суров петрол се търгува за около 49 долара за барел. 

Паневропейският StoxxEurope 600 затвори сесията със спад от 0,28% до ниво от 361,79 пункта. На стойността на индекса натежаха изненадващите лоши данни за американския трудов пазар. Те подхраниха слуховете, че Федералният резерв на САЩ ще пристъпи към повишаване на лихвите едва през 2016 година.

В Лондон FTSE 100 загуби 0,7% от стойността си до 6 271,18 пункта. На индекса на Лондонската фондова борса натежа представянето на Rolls Royce, чиито акции поевтиняха с почти 4 на сто до 726 пенса. Причината е новината, публикувана във FT, че европейски регулатори проверяват договори за продажба на самолетни двигатели на компанията.

Френският индекс САС 40 отчете спад от 0,27 на сто до ниво от 4 688,7 пункта.

Единствено DAX 30 сред водещите индекси на Стария континент завърши на зелено след доброто представяне на енергийните гиганти E.ON и RWE. Двете компании успяха да преминат стрестестове и могат да се справят с плановете на правителството да ограничат развитието на ядрената енергетика в страната.

Акциите на RWE поскъпнаха с над 10% до цена от 13,59 евро за брой, докато търговията с книжата на E.ON достигнаха цена от 9,60 евро или увеличение от почти 5,3 на сто.

Така стойността на водещия индекс на Франкфуртската фондова борса се повиши с 0,23% до 10 119,23 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още