IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" удвоява финансирането за "Турски поток"

Руската компания планира да инвестира още 50 млрд. рубли в проекта през тази година, съобщава "Ведомости"

18:38 | 21.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Руската компания „Газпром“ планира да удвои инвестициите в „Турски поток“, съобщава „Ведомости“, като се позовава на свои източници от газовия гигант. Според изданието компанията ще удвои предвидените средства за строителството на газопровода – от 41,9 млрд. рубли (721 млн. долара) на 91,4 млрд. рубли.

Увеличеното финансиране е част от плановете за засилване на инвестициите за капиталово строителство през 2017 г., допълва изданието. „Газпром“ е решила да разшири инвестиционната си програма с 23,8% до 1,13 трлн. рубли, допълва още „Ведомости“.

Строителството на „Турски поток“ ще струва към 7 млрд. долара, сочат изчисленията на руската газова компания досега. През тази година плановете бяха за проекта да бъдат похарчени 1,5 млрд. долара.

В началото на лятото от компанията водеха преговори за осигуряване на заем от международни банки за строителството на газопровода. На този етап обаче няма яснота докъде са стигнали разговорите и дейностите се финансират със средства на „Газпром“.

Плановете предвиждат изграждането на две тръби по дъното на Черно море. Проектът е наследник на неосъществения „Южен поток“, който трябваше да минава през територията на България. Сега Москва смята да изгради „Турски поток“, който ще доставя газ за Турция и Югоизточна Европа. Все още не са водени преговори относно трасето на тръбите в ЕС.

Един от вариантите е газът да влезе в общността през България, а другият – през Гърция. И двете страни обаче декларират, че „Газпром“ трябва да се съобрази с изискванията на европейското законодателство при реализацията на своите планове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ОТ СТАТИЯТА: "Все още не са водени преговори относно трасето на тръбите в ЕС"ТУРСКИ ПОТОК Е САМО ЗА ТУРЦИЯ ДОСТАВЯЙКИ Й ЕДИНСТВЕНО НА НЕЯ ГАЗ МИНАВАЩА СЕГА ПРЕЗ УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ!Рашките вече не се интересуват нито от България , нито от ЕС!ПРИОРИТЕТНО ЗА ТЯХ Е ИЗТОЧНОТО НАПРАВЛЕНИЕ КЪМ КИТАЙ , ЯПОНИЯ А СЕГА И КЪМ ЮЖНА КОРЕЯ!Европа и България не са никакъв пазар на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още