IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент отново не подкрепи Ставрос Димас за президент

Бившият комисар по околната среда на ЕС има още един шанс – финалното гласуване е насрочено за 29 декември

13:35 | 23.12.14 г.
Гръцкият парламент отново не подкрепи Ставрос Димас за президент

Гръцкият парламент не успя да избере президент и от втория опит, съобщава Financial Times. Така вероятността за предсрочни избори през февруари 2015 година се увеличава, а прогнозите са, че печеливша от това положение ще бъде опозиционната партия „Сириза”.

Кандидатът на управляващата коалиция – бившият комисар по въпросите на околната среда на ЕС Ставрос Димас, днес спечели 168 гласа в парламента, или с 8 гласа повече от първото гласуване през миналата седмица. В последния, трети кръг на изборите, който ще се проведе на 29 декември, той ще се нуждае от поне 180 гласа.

Димас може да получи подкрепа от депутатите на две по-малки опозиционни партии, коментира FT. Очакванията са обаче при гласуването те да не присъстват в пленарната зала.

„Сириза” запазва преднината си и в последните обществени проучвания, след като победи управляващата „Неа Демократиа” при изборите за европейски парламент през май. Лидерът й Алексис Ципрас вече обещава, че ако бъде избран, ще настоява за отписване на съществена част от дълговете на Гърция, както и възраждане на икономиката чрез увеличаване на публичните разходи.

При това положение Атина би влязла в остър сблъсък със своите международни кредитори.

Премиерът Андонис Самарас вече предложи провеждането на парламентарни избори по-късно през 2015 година и отворянето на управляващата коалиция за по-малките партии, което да донесе нужната подкрепа за Ставрос Димас.

Някои анализатори коментират, че поне 170 гласа на днешния вот биха донесли „разумни шансове” за постигане на успех във финалното гласуване за Димас през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още