IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И третият кръг от преговори за Brexit стигна до задънена улица

Паундът отслабна до най-ниското си ниво от седмица, тъй като провалът на разговорите увеличава шансовете Великобритания да излезе от ЕС без сделка през 2019 г.

17:50 | 31.08.17 г. 3
<p>
	Британският министър по Brexit Дейвид Дейвис (вляво) и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският министър по Brexit Дейвид Дейвис (вляво) и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Преговорите за Brexit стигнаха до задънена улица, след като и двете страни не отстъпиха по сметката за развода, а напрежението се нагнети от осмиването на министър-председателя Тереза Мей от главния преговарящ на Европейския съюз (ЕС) Мишел Барние.

Барние заяви, че Великобритания отказва да признае финансовите си задължения и иска сделка, която е невъзможна за постигане, предава Ройтерс. На езика на ЕС „достатъчният напредък“, нужен, за да се продължи напред с разговорите за търговско споразумение, не е постигнат.

Паундът отслабна до най-ниското си ниво от седмица, тъй като провалът на разговорите увеличава шансовете Великобритания да излезе от ЕС без сделка през 2019 г. Остротата в отношенията си пролича, след като главният преговарящ на ЕС Барние цитира често повтаряни, но празни думи на Мей, с които искаше да покаже, че Великобритания не може да има всичко.

Brexit означава Brexit, излизането от единния пазар означава излизане от единния пазар и ако решението е такова, ще има последствия“, каза Барние на пресконференция в Брюксел заедно с министъра на Великобритания за Brexit Дейвид Дейвис.

Преговорите по бъдещите отношения не могат да започнат, докато лидерите на ЕС не се съгласят на това. Възможността това да се случи на следващата среща на високо равнище през октомври обаче изглежда все по-слаба. Това означава, че решението ще се отложи за декември, което означава около година за сключването на търговска сделка. ЕС няма да обсъжда преходни споразумения, докато не се постигне напредък по въпросите за развода.

Представители на ЕС са заявили за репортери, че британската позиция по сметката е, че страната няма задължения след Brexit и че трябва да плаща годишни вноски само докато е още член. Възможните разходи за преходна сделка не са били обсъждани, казват те.

Британският екип е отказал да заяви сумата, която страната е готова да плати, по време на разговорите и вместо това е използвал сесиите, за да намира пропуски в изчисленията на ЕС, казват запознати с британската позиция източници.

Тази седмица стана ясно, че Великобритания не се чувства правно задължена да уважи тези задължения след излизането си“, каза Барние.

Главният преговарящ на ЕС разкритикува Великобритания и за това, че иска две неща едновременно - „да си върне контрола“ и да определи собствени правила и в същото време тези стандарти и регулации автоматично да бъдат признати в ЕС. „Това е просто невъзможно“, заяви той.

Дейвис има друга позиция, казвайки, че преговорите са база за бъдещите кръгове преговори. Двете страни са съгласни, че разговорите по ирландската граница са били „полезни“ - рядък случай на съгласие. По отношение на сметката Дейвис заяви, че задълженията „трябва да бъдат уточнени, трябва да бъдат реални“. Въпреки това той остави вратата отворена и за „морални задължения“.

Третият кръг от преговори започна с публични изяви на неудовлетвореност и от двете страни и бързо се влошиха. Великобритания обвини Барние, че е прекалено твърд и продължи да оспорва договорения график на преговорите – първо развода, а после бъдещите отношения.

Великобритания твърди, че най-трънливите въпроси ще бъдат по-лесни за решаване, когато бъдещата връзка бъде уточнена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 33 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Прецедент и масово напускане ще стане, ако Британците се махнат, но получат сделката, която искат - тоест да си изберат това което им отърва.Почвам да се чудя дали тук коментиращите имате малко критична мисъл. Имаш договор с 10 точки. Искаш да скъсаш договора, да подпишеш нов с 8 точки например, като си махнал 2те които не те устройват :D Позицията на Бретонците в 2 изречения. Е да да, ама не.Иначе, Британия е напълно в правото си да си върне контрола. В случая това ще струва безпрепятствената търговия с ЕС (включая и капитали). Струва ми се честна сделка. Последствията за Британците - да му ги мислят те, но както се видя - не ги мислят много много :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Те ли не искат или ни не ги пускаме? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 7
крас
преди 6 години
ОТ СТАТИЯТА: Главният преговарящ на ЕС разкритикува Великобритания и за това, че иска две неща едновременно - ДА СИ ВЪРНЕ КОНТРОЛА и да определи собствени правила и в същото време тези стандарти и регулации автоматично да бъдат признати в ЕС. Това е просто невъзможно, заяви той.НАИСТИНА ДА ДА СИ ВЪРНЕ КОНТРОЛА ОЗНАЧАВА ДА СИ ВЪРНЕ СУВЕРИНИТЕТА и това да стане прецедент за напускане и на други искащи да излезат от тази *** наречена ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още