IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната всъщност се представя много по-добре от американската

Данните за бизнес очакванията, темпа на растеж и безработицата в зоната с единна валута предизвикват положителни изненади

14:15 | 07.02.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Плановете на Доналд Тръмп да ускори темпа на растеж на САЩ получават сериозно внимание – но икономиката на еврозоната е тази, която всъщност се представя по-добре от очакванията, коментира Financial Times.

Данните за бизнес очакванията, темпа на растеж и безработицата в зоната с единна валута предизвикват положителни изненади в началото на годината, след като бизнес доверието се оказва устойчиво въпреки британския вот за излизане от Европейския съюз (ЕС).

Икономиката на еврозоната отбелязва 14 последователни тримесечия на растеж, нивото на безработица се върна към едноцифрено число, а икономическите настроения са достигнали най-високите си нива от шест години. Данните са в контраст с общото описание на икономиката на еврозоната като стагнираща и вечно недостатъчно ефективна.

„Определено продължавам да се изненадвам на изкривения негативизъм към Европа“, казва Ерик Нилсен, главен икономист в UniCredit, според който подобни позиции „се базират най-вече на сякаш повърхностно внимание към данните – или може би на алтернативни факти“.

Всъщност създаването на работни места в еврозоната се е ускорило до почти 9-годишен рекорд през януари, а темпът на производствен растеж продължава да е на най-високото си ниво от 5 години и половина.

Последният индекс на Markit за производството в еврозоната, който измерва доверието на мениджърите, е твърдо на положителна територия на ниво от 54,4 пункта – 43-ти пореден месец, показващ разширяване.

Въпреки сериозните опасения около италианските банки и дългата финансова криза в Гърция растежът на еврозоната през четвъртото тримесечие на миналата година се оценява на 0,5% - по-бърз от темпа на САЩ. За 2016 г. като цяло растежът в еврозоната е по-бърз от този на САЩ с 1,7% спрямо 1,6%.

Анализаторите са съгласни с причините за сравнително стабилното икономическо представяне на еврозоната: финансовата криза избухна преди почти десетилетие, безработицата има пространство да продължава да намалява, а вотът на Великобритания за излизане от ЕС не доведе до очакваните шокове. Нещо повече, ултрахлабавата парична политика на Европейската централна банка най-накрая работи, насърчавайки домакинствата и компаниите да взимат заеми и харчат. Местното търсене е допринесло най-много за скорошния растеж.

Макар че Питър Наваро, ръководител на Националната комисия за търговията към президента Тръмп, обвини Германия, че „продължително експлоатира другите страни от ЕС“, темповете на растеж са се подобрили в еврозоната с важното изключение на Италия. Испания отчита ръст от 3,2% през 2016 г., а Франция също се разширява бързо след свиване през второто тримесечие.

Focus Economics, която обединява икономически прогнози, отбелязва, че най-големите подобрения на очакванията за растеж през 2017 г. са в Европа. Дори през 2018 г., когато се очаква намаляването на данъците и разходите за инфраструктура на Тръмп да има най-голям ефект, последните актуализации на прогнозите за растеж на еврозоната са на едно ниво със САЩ.

Някои икономисти са убедени, че Европа страда повече от песимистичните коментари за представянето ѝ, сравнено с това на САЩ, отколкото от нещо по-значително.

Нилсен посочва, че през последното десетилетие растежът на БВП на глава на населението в еврозоната е средно 1,9% годишно, което „не е много по-различно“ от 2,4% в САЩ. Той добавя, че растежът би трябвало да е усетен по-силно от обикновените семейства в Европа, тъй като неравенството тук не се увеличава толкова бързо, колкото в САЩ.

Въпреки това предвид фрагментираните финансови пазари и големите проблеми в някои страни от периферията – например слабите банкови сектори и високия публичен дълг в Италия и Португалия, има причини за съмнение дали възходът на Европа напоследък е устойчив.

Давал Джоуши от BCA Research твърди, че растежът при кредитите е частична причина за изненадващото подобрение – и че откакто растежът на заемите е започнало да се забавя към края на миналата година, „последният „миниподем“ на икономиката на еврозоната вероятно достига своя край“.

Официалните лица са също толкова внимателни, като желанието им е да не подчертават подобряващите си перспективи от страх, че това ще увеличи натиска, особено в Германия, към по-стегната парична политика. Петер Прат, главен икономист на ЕЦБ, казва: „Текущата среда все още не успява да се адаптира устойчиво към  нива на инфлацията по-близо до 2% в средносрочен план“.

Вероятното последствие от подобна позиция е, че ЕЦБ ще продължи да позволява натрупването на инерция в икономиката, за да се ускори инфлацията и да се намали безработицата – което контрастира на сигналите на Федералния резерв, че ще продължи бавно да повишава лихвените проценти.

Ако двете централни банки се придържат към двете си толкова различни посоки, като ЕЦБ не спира да поддържа разширяването на икономиката на еврозоната, Европа може да не бъде в състояние да си мълчи за изненадващо силното си представяне още дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 32 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Радвам се, че се каниш да споделиш заплатата си с мен. Надявам се твоята да е поне 3 пъти по-голяма от моята, че заплатата малка, а нуждите големи. Ех Комунизъм, къде се бавиш толкова ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Защо делиш страните от ЕС поотделно, ако ги погледнеш като един общ организъм, графиката от линка ти ще е съвсем друга. Еврозоната няма дългове.Ако вземеш излишъка на едни можеш с него да погасиш дефицита на други. Въпросът е ще се еманципира ли този организъм или ще даде фира, отговорът предстои да видим. Аз лично съм оптимист, че ще оцелее, точно заради статистики като приложената от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Баси майтапа ..."лошата" Америка...всичко ще си иде на мястото като наближи времето за Канцлеракта. Дотогаз Инвестора ше ни разходят по всичките цветове на дъгата...може да чуем дори и комплименти за Путин...гъвкавост се казвало...гъвкавост в кръста !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 3
kloynat
преди 7 години
а дано ама на дали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
Още едно проучване. Щатите са на 2-ро място, а първите в ЕС на 5-то. Хубаво е към статии подобни на горната да предлагат и комплект розови очила. Ти си мислиш, че си зле пък те ти казват, че си си много добре.http://***.pwc.com/gx/en/world-2050/assets/pwc-world-in-2050-summary-report-feb-2017.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 8
takiteasy
преди 7 години
Не знам дали разчитаме на техния акъл или под чехъл на определена върхушка бе Европа досега....но вече друг вятър вее като че ли, Индустриалния а не финансовия капитал нарежда в САЩ...и новините изведнъж други. На тръмп не му пука за политиките за намаляне на СО2 емисийте и май не иска да се занимава с управление на целия Свят като колегите му досега...интересно...Може би ще надуе платната от там , а и тук нашите бюрократи ще трябва да надуват...Иначе досега имахме оркестрирано намаляване на емисийте на CO2, продавано като по-кофти икономика в Европа и по-не- кофти в САЩ беше мантрата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 1
crazy_moni
преди 7 години
Като разчитаме на техния акъл, това не би трябвало да е новина хах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 3
takiteasy
преди 7 години
Ааайде, чичо Сам ли се отказа да командва или Европа престана да слуша не знам, или Тръмп наистина сменя посоката ...кое ли ....но ето, че нова песен ще пеем и икономиката ще движим може би сами...Еуропа фърст, Америка секонд! Може би съм радостен по скоро....:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още