IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебанието на ЕЦБ: истинско ли е възстановяването на еврозоната или не

Циклично ли е съживяването на икономиката или се дължи на паричните стимули?

08:59 | 04.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кога едно възстановяване всъщност не е възстановяване?

Макар че е очевидно началото на икономически подем в 19-членната еврозона, фундаментален въпрос за Европейската централна банка е дали това е истинско циклично съживяване, или просто е подкрепено от паричните стимули. Позицията, която централните банкери ще подкрепят, ще помогне да се определи колко бързо ще се развият покупките на активи и ще започнат да повишават лихвените проценти, коментира Bloomberg.

Откакто опитът на председателя на ЕЦБ Марио Драги да разшири количественото облекчаване срещна широк консенсус само преди двама месеца, възстановяването на инфлацията и подобряващите се перспективи засилиха призивите за промяна на политиката. Германските представители най-вече, вече поддръжници на стартиращата нормализация на политиката, чакат колегите им да натрупат увереност, за да изместят баланса към излизане от програмата.

„Драги греши с предпазливостта си. Това, което не иска е да действа твърде скоро и да бъде принуден да отстъпи назад“, казва Холгер Санде, главен европейски анализатор в Nordea Markets в Копенхаген. „Базисната инфлация е ключова. Докато тя е потисната, привържениците на хлабава политика имат аргументи. Това не означава, че противниците им ще си мълчат. Те ще стават все по-дръзки и по-шумни, виждайки доказателства в данните“.

Предпазливостта на Драги се подхранва от редица рискове, включително протекционистката реторика от новата администрация на САЩ, Brexit и изпълнената с избори година в Европа. Евроскептичните партии печелят подкрепа преди националните допитвания в някои от най-големите икономики в региона, заплашвайки още веднъж да поставят бъдещето на единната валута в риск.

Председателят на ЕЦБ каза в Любляна в четвъртък, че Европа не трябва да обръща гръб на свободната търговия и отворените граници, изправена пред нарастващия национализъм и глобалната несигурност.

Друго опасение е продължаващата слабост на основния ценови натиск, като базисната инфлация не успява да надвиши 1% от повече от година. Ускоряването на водещата инфлация до ниво, което ефективно съответства на целта на ЕЦБ от под 2%, не е убедително за Драги, който иска повече сигурност, че това ще се окаже трайно и широко разпространено.

„В основата на нашия анализ ще бъде въпросът дали тази по-висока инфлация е устойчива“, каза членът на управителния съвет на ЕЦБ Беноя Кьоре в изказване от Париж в четвъртък. „Заключението днес е: не“.

По-бързата инфлация има значение и за воденото от потребителите възстановяване, ако заплащането не се повишава, за да компенсират по-високите цени. Друг проблем са устойчивите различия между северните и южните икономики в региона.

Макар че Драги твърди, че все още е нужно „доста значително равнище на парично разхлабване“, серия от данни тази седмица осигуриха муниции на поддръжниците на дебати за навременно излизане.

Икономиката се е разраснала с най-бързия темп от три тримесечия през последните три месеца на 2016 г., а безработицата е спаднала до най-ниското си ниво от 2009 г. насам. Доверието удари шестгодишен връх през януари, а производството се ускорява.

Председателят на Bundesbank Йенс Вайдман вероятно е един от най-верните привърженици на позицията, че е дошъл цикличен подем.

„Въпреки схващането, представено в някои дискусии, икономическите перспективи за еврозоната не са толкова лоши“, каза той на 26 януари. „Дупката в производителността бавно се затваря, а заетостта продължава да нараства. Ако заводите отново са по-натоварени и повече хора намират работа, заплащането и цените ще нараснат по-бързо“.

Вайдман, честен критик на количественото облекчаване, твърди, че високата инфлация ще потисне реалните лихвени проценти, осигурявайки реално облекчаване, което ще позволи на ЕЦБ постепенно да излезе от програмата за покупка на активи, докато в същото време поддържа политика в подкрепа на възстановяването. Друг член на управителния съвет – германката Забине Лаутеншлегер, открито призова разговорите за премахването на стимулите да започнат по-скоро.

„Перспективите за растеж в еврозоната са окуражителни и макар че базисната инфлация остава слаба, рисковете вече не са негативни“, казва Питър Нейгъл, икономист в Institute of International Finance във Вашингтон. „ЕЦБ може да оправдава негативния си сценарий до юни. Дотогава ще трябва да признае, че перспективите са се променили“.

Нейгъл предвижда, че ЕЦБ ще използва тон в подкрепа на затягането на политиката по-късно през годината, коригирайки прогнозите си за бъдещето след френските избори през май и обявявайки през октомври – след като Германия избере нов канцлер, че облекчаването ще започне в началото н 2018 г.

Междувременно тази седмица ЕЦБ даде предпазлива оценка на дебата около характера на икономическото възстановяване.

„Макар че възстановяването е постепенно и умерено, има доказателства, че то става все по-широко и стабилно, както от гледна на развитието по страни, така и сред различните сектори“, каза централната банка в икономическия си бюлетин в четвъртък. „Това е добър знак“ и е в „остър контраст с краткосрочното възстановяване през 2009-10 г., когато растежът бе относително неравномерен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още