IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия влива 3,7 млрд. евро в Allied Irish Banks

За капиталовата инжекция се планира да се използват средства от Националния пенсионен резервен фонд

12:52 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландия влива 3,7 млрд. евро в Allied Irish Banks

Ирландското правителство предприе действия за национализацията на Allied Irish Banks, приготвяйки се да налее 3,7 млрд. евро в банката, предаде Financial Times.

Финансовият министър на страната Брайън Ленихан ще поиска днес разрешение от Върховния съд в Дъблин да направи тази капиталова инжекция, използвайки средства от Националния пенсионен резервен фонд.

През последните две години ирландското правителство се опитва да ограничи собствеността си в банката до не повече от 75%. Междувременно AIB продаде заеми, отпуснати за сектора на търговските недвижими имоти, за милиарди евро на „лошата банка“ на страната, която беше създадена миналата година с цел да придобие лоши кредити на стойност 87 млрд. евро, отпуснати по време на икономическия разцвет на страната.

Капиталовата инжекция за Allied Irish Banks се налага от условията по спасителния заем от ЕС и Международния валутен фонд за Ирландия. Двете институции поставиха като изискване банките в страната да имат по-голяма капитализация, отколкото планираше ирландското правителство.

Въпреки скептицизма на пазарите от AIB твърдяха, че ще успеят да избегнат придобиването на контролен дял в банката от страна на държавата. Правителството вече държи 18,6% от обикновените акции на AIB, след като по-рано тази година наля 3,5 млрд. евро в преференциални акции на финансовата институция.

Миналата година Anglo Irish, Irish Nationwide Building Society и EBS Building Society бяха изцяло придобити от държавата.

Миналия месец от AIB обявиха, че по оценки на централната банка на страната трябва да наберат допълнителни 9,8 млрд. евро, за да изпълнят изискванията за капитал от първи ред на ЕС и МВФ.

Очаква се ефективната националния на AIB да предизвика дълго отлаганата реформа в ирландската банкова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още