IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският конституционен съд забрани заседанията на каталунския парламент*

Рахой призова Пучдемон да се откаже от плановете си, за да избегне "по-голямото зло"

16:36 | 05.10.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанският конституционен съд отново се включи в спора за стремежа за независимост на испанския регион Каталуния. Съдиите в Мадрид забраниха планираното за понеделник заседание на Каталунския регионален парламент. Очакваше се именно на това заседание да бъде обявена независимостта на провинцията, предава Ройтерс.

Според информация на El Pais с решението си съдиите са изпълнили иск на Каталунската социалистическа партия, която, подобно на централното правителство в Мадрид, се противопоставя на отцепничеството.

Конституционният съд бе решил по-рано да забрани референдума, в който миналата неделя участваха около 40% от жителите на региона с право на глас. Около 90 на сто от тях са гласували за отцепване от Испания.

Междувременно за пореден път испанският министър-председател Мариано Рахой призова каталунския лидер Карлес Пучдемон да се откаже от плановете си за едностранно обявяване на независимостта на региона от Испания, "за да избегне по-голямото зло".

В интервю за испанската информационна агенция EFE Рахой заяви, че решението на каталунската криза е бързото завръщане към законността и "възможно най-скорошно заявление, че няма да има едностранна декларация за независимост, защото с това ще се избегне по-голямо зло“, каза Рахой.

Самият Пучдемон пък заяви, че не се страхува да бъде арестуван за организирането на забранения референдум за независимостта на региона от Испания, въпреки че Мадрид използва сили, за да се опита да спре хората да гласуват.

Развоят на събитията в Каталуния можете да следите тук

*Актуализирано в 16,45 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Само да не им забранят, да ходят и по голяма нужда! :)))))))Фашиститее от ЕС, извинявам се демократите от ЕС, съвсем са загубили ума и дума. Нещо никакви ги няма в поущрението на демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Само да не им забранят, да ходят и по голяма нужда! :)))))))Фашиститее от ЕС, извинявам се демократите от ЕС, съвсем са загубили ума и дума. Нещо никакви ги няма в поущрението на демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още