IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще предложи Гърция на кредиторите за пенсионната реформа

Орязване на пенсиите все пак може и да има, но става въпрос за символично намаление за пенсии над 2 500 евро

13:01 | 04.01.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство се готви за нова сериозна битка със своите кредитори – този път по отношение на дългоочакваната пенсионна реформа в страната. Премиерът Алексис Ципрас е категоричен, че в задълженията на Атина не е записано изрично ново намаление на пенсиите, а само съкращаване на разходите, коментира гръцкото издание „Катимерини“.

Той вече обяви, че намаляването на пенсиите е крачка, която Атина няма да направи и очаква и опозицонните сили в страната да го подкрепят в това му решение. Със сигурност Ципрас едва ли ще иска да намали за 12-ти път пенсиите – мярка, която няма да срещне подкрепа нито сред опозицията, нито сред представителите на управляващата коалиция.

В гръцките медии вече се появиха и някои спекулации какво точно ще предложи правителството на кредиторите, за да бъдат намерени нужните средства и орязването на пенсиите да бъде избегнато.

Според една от версиите, лансирани в последните дни, Атина ще увеличи осигуровките – и от страна на работещите, и от страна на работодателите, както и ще въведе данък върху трансакциите, за да набере заложените в споразумението от юли 2015 година орязвания на социалните разходи.

Друг вариант, който беше посочен в медиите в южната ни съседка, не изключва известно, символично намаление на основните пенсии, но само за тези над 2 500 евро или за хората, които получават повече от една пенсия. Допълнителните средства, за да бъдат изпълнени исканията на кредиторите за увеличаване на приходите в пенсионната система, ще дойдат от данъка върху трансакциите и хазартни игри, приходите от приватизация и увеличение на осигуровките.

Доскоро правителството на Гърция бавеше раздържавяването на активи, но в последните седмици вече бяха сключени две сделки – концесията на 14 регионални летища, от които в хазната веднага ще влязат 1,2 млрд. евро, както и продажбата на луксозен курорт край Атина за сумата от 400 млн. евро. Очаква се скоро и решение по отношение на приватизацията на газовата компания DESFA.

Как обаче кредиторите ще приемат тези предложения все още не е ясно и тепърва предстоят тежки преговори, коментират още медиите в Гърция. Според източник на „Катимерини“ социалният министър Йоргос Катругалос ще връчи на премиера финалния вариант на пенсионната реформа на 6 януари. Според предварителните планове реформата трябва да премине през парламента на 15 януари, като все още не е сигурно дали правителството ще успее да набере нужната подкрепа от своите депутати.

Според наблюдатели една от причините Алексис Ципрас толкова да натиска за излизането на Международния валутен фонд (МВФ) от третата спасителна програма е именно политиката на институцията по орязване на доходи – заплати и пенсии, срещу което управляващата Сириза вече обяви, че ще се бори. 

В същото време обаче Фондът е един от малкото съюзници на Атина в искането за орязване на гръцкия дълг, което също е част от предизборните обещания на управляващите.

Така очакванията за гореща политическа зима в Гърция напълно се оправдават. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
"но само за тези над 2 500 евро " ??? Баааах тия пенсии. На такава ЗАПЛАТА хората даже в западна Европа са доволни.А иначе... намаляване на разходите без намаляване на пенсиите може да се получи само, ако се почерпи челен опит от България - резнеш от здравеопазването и веднага падат и разходите за пенсии. Докто Мотикаров лекува всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
mistt
преди 8 години
бачкане? Работата е за маймуните , да стават хора.С работа (само )никой не е забогатял.Прав беше Б.Б.П.П. че до 3-4 години гърците ще ни стигнат по стандарт.Досега обедняха с 50 % !!! След дрогирането и подкупването на Ципрас , за тях няма спасение...Но те са шовинисти и няма да ни стигнат дереджето(ако не са емигрантските пари над 2 млр евро на г.- досега да сме измрели от глад)Мнението 4 на Майк е вече вярно и точно.(за 2015 драхмата можеше да ги оправи-ако не им пречат разбира се)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ако не се хванат да бачкат, нищо не може да ги спаси. Даже още по зле ще стане, щото сега поне има дават евраци за нищо да имат да си харчат, а ако излезнат и това няма да го има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
В Гърция ще става все по-зле щото лихвата тече ли тече,а пари няма откъде....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Ще даде тласък на икономическото им унищожение, но това е единствено възможното решение! Опа грешка на езика, не решение, а стечение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Гърция трябваше отдавна вече да е АУТ от еврозоната, вместо това и тази година ще ставаме свидетели на поредния цирк на Атина и Брюксел. Повече от очевидно е, че еврото е провален проект в Южна Европа и замяната му с националните валути на държавите от региона може да даде тласък на икономическото им възстановяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Полезният ход на Република Гърция е предизвикване преценка на внедрената европейска парична система. Резултатите ще са потвърждаване, че Р. Гърция е в условия на прилагана сгрешена европейска парична система, която подсигурява развитие на регресивни стопански процеси и катастрофална стопанска криза.Истината е, при запазване на държавната грешка ще продължи ескалация на гръцката дългова криза.След прекратяване на тази държавна грешка (чрез подобрение на паричната система) е възможен гръцки стопански просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още