IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлес Пучдемон отложи обявяването на независимостта на Каталуния*

Премиерът на автономната провинция поиска диалог с централната власт в Мадрид, за да се разберат за бъдещето

20:55 | 10.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон не посмя да обяви едностранно независимостта на Каталуния в своето дългоочаквано обръщение към местния парламент и поиска диалог с централната власт в Мадрид, за да обсъдят бъдещeто на автономната провинция. 

Говорител на испанското правителство, пожелал анонмност, обаче коментира, че "негласната" декларация за независимост не се приема в Мадрид, съобщава The Washington Post. Той поясни, че резултатите от референдума не могат да бъдат признати за валидни. 

"Предлгам да отложим декларацията за независимост с няколко седмици, през които да върви вътрешен и международен диалог", каза Пучдемон в речта си пред парламента, излъчена по Euronews. Той обаче е категоричен, че Каталуния е спечелила правото си да е независима държава и каза, че иска да изпълни волята на хората, които настояват за това. 

В началото на своето изказване премиерът на автономната провинция посочи, че решението за независимост не е негово лично решение, "а е резултат от референдума". Той критикува остро условията, при които се проведе допитването на 1 октомври и насилието от страна на жандармерията, изпратена от централната власт в провинцията.

По думите на Пучдемон това е било резултат от "паниката и страха", които изпитва Мадрид, и опит да бъдат накарани хората да не гласуват. "Почти 3 млн. души не се изплашиха", подчерта той и благодари на участващите в референдума, които са направили "този исторически момент възможен". 

Според резултатите от референдума на 1 октомври в референдума участваха 2,2 млн. от 7,5 млн. души, които живеят в провинцията. Над 90% от тях поискаха независимост от Испания. 

Пучдемон беше категоричен, че хората в Каталуния са решили демократично, че единственият начин за запазване на техните ценности е да обявят своя държава.

Той каза още, че многократно местните власти са търсили диалог с Мадрид за провеждането на референдум по принципа на Шотландия, но централната власт не е откликнала. "Испанската държава не ни чу, не чу нашите аргументи", каза той.

Каталунският премиер се обърна и към испанския народ. "Ние не сме престъпници, не сме луди. Ние сме нормални хора и просто искаме да имаме право на вот", каза той и допълни, че не е срещу Испания. "Искаме да се разбираме по-добре с Испания. Отношненията ни не са добри от години и сега са неустойчиви", каза още той. 

По информация на Euronews обръщението на премиера беше отложено с 1 час заради среща на Пучдемон с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Преди очакваната с голямо напрежение реч председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък написа в своя Twitter акаунт призив към властите в Каталуния да не правят анонс, който да направи диалогът невъзможен. "Обединени в различието", припомни той един от девизите на ЕС. 

 

Испанската полиция засили мерките за сигурност на летищата и гарите в Каталуния часове преди речта на Пучдемон, съобщи Ройтерс. 

* Информацията е актуализирана с коментара на говорител на испанското правителство

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
boogeyman
преди 6 години
типичен Политик-Подлизурко.. обяви Отложена Назависимост и създаде нов термин в правото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Не бе, ше чака GB да брекзитнат и тогава :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
"Я земете ей тия пари и Трайчо Костов, а ако не ги вземете ше ви е за последно приживе ...." и аз не бих отказал на такова предложение .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
еми както стана ясно вчера от немската новина от Мадрида му казаха, че ще увехне физически и той си е взел поука мисля .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още