IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Констанцио: Програмата за количествено облекчаване на ЕЦБ е сравнително малка

Според вицепрезидента на ЕЦБ банката е готова да увеличи размера, състава и срока на схемата, ако това е необходимо

12:23 | 16.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) има възможност да изкупи повече активи, тъй като програмата ѝ за количествено облекчаване е сравнително малка в сравнение с подобни схеми на други места, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио, цитиран от Ройтерс. Той добави, че Европа има нужда и икономиките на САЩ и Китай да се придвижват напред.

Изкупуването на активи, започнало през март с цел да изкара блока от дефлация, помогна на Европа да преодолее гръцките и китайските сътресения. Инфлацията в еврозоната обаче може отново да се окаже отрицателна през следващите месеци, така че банката е готова да увеличи размера, състава и срока на схемата, ако това е необходимо, заяви Констанцио.

Правейки сравнение с други големи централни банки по света, Констанцио заяви, че европейската схема изглежда малка спрямо предишни изкупувания на активи, особено от Федералния резерв на САЩ (Фед) и японската централна банка.

„Общият обем, който сме закупили, засега е 5,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, докато това, което е закупил Фед, възлиза на около 25% от БВП на САЩ. Обемът, постигнат от японската централна банка, възлиза на 64% от БВП, а от британската – на 21% от БВП на Обединеното кралство“, заяви Констанцио в интервю за Ройтерс.

„Затова засега сме много далеч от това, което основните централни банки вече са направили“, каза вицепрезидентът на ЕЦБ. „Това не е основен показател, но все пак имаме възможности, ако се наложи да ги ползваме“.

Констанцио отхвърли някои критики, че количественото облекчаване не работи, посочвайки подобрените очаквания за инфлацията, ръста на банковите заеми и спада на разходите за заеми въпреки безпокойството на финансовите пазари.

Той заяви още, че централната банка трябва да следи волатилността, макар че пазарните сътресения в момента са по-разпространени, отколкото в миналото.

„При паричната политика не става въпрос за фина настройка на волатилността на финансовите пазари“, казва той. „Централните банки трябва да са независими от финансовите пазари и не трябва да следват всички техни колебания“.

Планирано е програмата за изкупуване на активи за над 1 трлн. евро на ЕЦБ да работи още една една година, но повечето анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват схемата да се разрасне, тъй като много по-ниските цени на суровините забавят дългоочаквания скок на цените, а на инфлацията, която сега е на ниво от 0,2%, ѝ отнема години да се вдигне.

Един от най-добрите измерители на ЕЦБ за дългосрочните очаквания за инфлацията, петгодишният, е спаднал под 1,7%, което е малко под целевата инфлация на ЕЦБ от 2%.

Говорейки за несигурностите, Костанцио заяви, че много неща зависят от САЩ и Китай.

„Нуждаем се от стабилно възстановяване на САЩ“, казва Констанцио. „Китай все още може да стабилизира ситуацията си и запазването на икономическия растеж над 6% все още е постижимо в краткосрочен план“.

Китай повиши фискалните си разходи с 26% през август спрямо миналата година, след като последните данни предоставиха нови доказателства, че втората най-голяма икономика в света продължава да губи инерция.

Въпреки че гръцката криза разтърси доверието в еврозоната, според Констанцио изкарването на Атина от валутния блок „никога не е било реалистично“, тъй като не би било законно. Сега Европа трябва да премахне всякакви останали съмнения за жизнеспособността на блока.

Новото гръцко правителство, което ще поеме управлението след изборите през този месец, трябва напълно да се ангажира със спасителния заем за 85 млрд. евро и ако програмата продължи по план, скоро може да има облекчаване на капиталовия контрол.

По отношение на облекчаването на дълговото бреме Констанцио заяви, че „съкращаването беше отхвърлено от страните членки и силно се надявам, че това няма да бъде нужно“. Колкото повече човек се задълбае в числата, толкова по-силно се убеждава в това, допълни той.

Освен това Констанцио призова Европа да приеме имигрантите, за да попречи на работната сила да се свие още повече, заявявайки, че регионът се нуждае от повече работници за стимулиране на икономическия растеж.

Застаряващото население на Европа извършва „демографско самоубийство“ и се нуждае от имигрантите, за да спре работната сила да се свива още, заяви той.

„Това е много сериозен проблем, тъй като от години Европа извършва някакво колективно демографско самоубийство“, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ, който е роден в Португалия, една от най-засегнатите държави от демографска гледна точка.

„За да променим демографските тенденции, не е достатъчно само да стимулираме раждаемостта. Трябва да се случи и чрез имиграция. Иначе силно затрудняваме икономическия растеж и благополучието на бъдещите поколения“, заяви Констанцио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
Да живей, единний свободний пазар ! "УРА", другари !... като я докарат ликвидността до реалния сектор, да ми се обадят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още