IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диселблум: Еврозоната трябва да споделя повече банков риск

Трябва да се работи както по намаляването, така и по споделянето на риска, смята председателят на еврогрупата

13:49 | 12.09.15 г.
<p>
	Йерун Диселблум. <em>Снимка: Архив, Ройтрес</em></p>

Йерун Диселблум. Снимка: Архив, Ройтрес

Страните от Европейския съюз трябва да споделят повече банков риск, заяви председателят на финансовите министри на еврозоната Йерун Диселблум, показвайки подкрепа за плана за създаване на общоевропейска гаранция за банковите депозити, на който Германия се противопоставя, предава Ройтерс.

"Моделът, по който сме изградили банковия съюз, е да се справя с рисковете в банковата система, а също и рискът да се споделя. Този подход трябва да се предприема и в бъдеще", заяви Диселблумпред репортери преди срещата на финансовите министри в Люксембург.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер скоро ще направи конкретно предложение за стъпките, които трябва да се предприемат за създаване на европейска система за гарантиране на депозитите, стана ясно от негово изказване в парламента на ЕС в сряда. Идеята обаче среща опозицията на Германия, която се опасява, че  натрупаните средства могат да бъдат използвани, за да се гарантират депозитите на вложителите в другите европейски страни.

Схемата за гарантиране на депозитите ще представлява третият стълб на Европейския банков съюз - инициатива, която цели да засили финансовия сектор поради дълговата криза.

Държавите, част от еврозоната, вече са постигнали съгласие за единен банков надзор и механизъм за ликвидация на фалирали банки (SRM), разходите по който трябва да се поемат от единен фонд, финансиран от самите банки.

В документ на германското правителство, приготвен преди срещата на финансовите министри от еврозоната, се посочва, че преди да се въведе такава схема двата вече съществуващи елемента на банковия съюз трябва да бъдат приложени и подложени на тестове.

"Моето разбиране е, че (германският финансов министър – бел. ред.) Шойбле каза, че трябва да се намалят рисковете в банковата система, а той предпочита да обсъжда ситуацията от тази гледна точка, но медалът има две страни", каза още председателят на еврогрупата преди срещата днес. "От една страна, трябва да се предприемат стъпки по намаляване на рисковете, но в същото време трябва да се изгради система за споделяне на риска. Трябва да се работи и по двата подхода едновременно, за което съм загрижен", добави Диселблум.

Въпросът ще бъде един от основните точки в дискусията на министрите на финансите на 19-те страни от еврозоната, която ще се състои днес.

Днес ще бъде обсъден и въпросът дали единният фонд за преобразуване (SRF), който ще цели покриване на разходите за ликвидация на банки, трябва да получи кредитна линия от Европейския механизъм за стабилност (EМС) при създаването си. Единният фонд за преобразуване ще започне да функционира през 2016 г. и ще бъде финансиран от ежегодни вноски от банките, но целевата сума от 55 млрд. евро ще бъде достигната след седем години.

Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) твърдят, че до тогава фондът трябва да получи мостово финансиране директно от ЕМС под формата на открита кредитна линия, подобна на кредитната линия, ползвана от Federal Deposit Insurance Corporation в САЩ. Германия и Финландия се противопоставят на тази идея, придържайки се към първоначалното споразумение, че ЕМС следва да отпускат заеми само за правителствата, а не за институции като новия фонд. За да може тази идея да се осъществи, страните от еврозоната ще трябва да променят договора за ЕМС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още