IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ наблюдава близо 100 по-малки банки в еврозоната, които счита за рискови?

Тези банки продължават да се надзирават от националните централни банки, въпреки че това се осъществява с тясното сътрудничество на ЕЦБ

16:52 | 10.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ наблюдава близо 100 по-малки банки в еврозоната, които счита за рискови?

Европейската централна банка (ЕЦБ) наблюдава приблизително 100 по-малки банки в еврозоната, които счита за рискови, успоредно със 123-те големи кредитни институции, които контролира по силата на правомощията, които има като върховен надзорен орган на валутния блок. За това пише агенция Ройтерс, като се позовава на лице, запознато с процесите.

ЕЦБ пое надзора над най-големите банки в еврозоната през миналата година, докато „по-незначимите“ банки останаха под наблюдението на националните централни банки, въпреки че това се осъществява с тясното сътрудничество на ЕЦБ.

Малко след това ЕЦБ тихомълком разшири надзора си над близо 100 по-малки банки, които счита за рискови или с най-тесни връзки помежду си, което означава, че могат да засегнат други институции, ако самите те изпаднат в беда, коментира източникът, пожелал анонимност.

Тези банки продължават да се надзирават от националните власти, като намесата на ЕЦБ е с неясен обхват.

През следващата година базираната във Франкфурт институция ще проведе нови стрес-тестове от името на Европейския банков орган, като се фокусира само върху най-големите 50-60 европейски банки.

Според правилата на Единния надзорен механизъм в еврозоната по всяко време ЕЦБ може да реши дали да надзирава пряко която и да е банка в еврозоната, за да се увери, че надзорните стандарти се изпълняват и прилагат системно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още