IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корина Крецу: Бедността не е просто проблем, а системна грешка на обществото

Tрябва да прекъснем порочния кръг на бедността, подхранвана от корупция и лошо управление, посочва пред Bulgaria On Air еврокомисарят по регионалната политика

11:50 | 02.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Корина Крецу: Бедността не е просто проблем, а системна грешка на обществото

Трябва да разберете, че бедността не е просто проблем, а системна грешка на обществото, която може да бъде решена само чрез холистичен подход.

Това заявява в интервю за Bulgaria On Air еврокомисарят по регионалната политика от Румъния Корина Крецу.

По думите ѝ пътищата и инфраструктурата са важни, но намаляването на бедността, както и намаляването на икономическите различия са еднакво важни.

"Затова настоявам, особено в страни като Румъния и България, по-голямо сътрудничество между министерствата и властите, които управляват Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Европейския социален фонд. Бедността не може да бъде преодоляна без координиран подход, който да включва всички участници и всички нива на обществото. Битката не може да се води без ефикасни и зрели институции. Световната банка отдавна изучава връзката между бедността и лошото управление", отбелязва тя.

Според Крецу за да се постигне високо ниво на ефективност, "трябва да прекъснем порочния кръг на бедността, подхранвана от корупция и лошо управление".

"Регионалната политика представлява около една трета от бюджета на Европейскоя съюз. Наясно съм с важната отговорност, която ми повериха. През първите месеци от 2015 г. хвърлям всичките си усилия, за да помогна на страните членки, които са изправени пред определени предизвикателства при усвояването на останалите от 2007-2013 г. структурни фондове. Искам да избегна сценарий, при който някой губи пари", коментира Корина Крецу.

"В дългосрочен план възнамерявам да работя в тясно сътрудничество с държавите-членки, със Съвета и с Европейския парламент, за да се справим с проблема на нарастващото неравенство между различните страни и региони на Европа. И не става дума за прехвърляне на средства от по-развитите към по-слабо развитите региони. Защото това би означавало овластяване на определени региони в Европа. Искаме да насърчим обмена на добри практики и трансгранично сътрудничество, да промотираме стратегическите инвестиции за повишаване на конкурентоспособността на нашите територии", отбелязва още европейският комисар по регионалната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
"Корина Крецу: Бедността не е просто проблем, а системна грешка на обществото"............................корина просто от учтивост не е отдала "системната грашка" на фашизма/развития капитализъм/, но всеки знае това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още