IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Не може да има неформални преговори между Великобритания и ЕС

Заместник-председателят на ЕС заяви, че ако страната реши да остане в съюза, то трябва да е, защото така се чувства по-силна

22:58 | 22.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания не може да очаква дори неформални разговори с Европейския съюз, преди да е уведомила блока за намерението си да напусне, заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева в петък.

В интервю за Ройтерс от Лондон тя обаче заяви, че може да се очаква справедлива сделка, която нито ще възнагради, нито ще накаже страната за излизането ѝ от съюза.

Не се очаква Великобритания да започне формалната си раздяла с ЕС, задействайки Член 50 на Лисабонския договор тази година, оставяйки период от поне шест месеца, през които Лондон може да проучи опциите си с Брюксел.

„Това не е възможно, защото за да проведем дори неформални преговори за пътя напред, то трябва да има яснота за посоката, която Великобритания ще избере“, каза Георгиева, един от седемте заместник-председатели.

„Не виждам как можем да седнем и да обсъждаме хипотези по толкова важни въпроси“, каза тя, добавяйки, че предварителни преговори може да повлияят погрешно на избора на Великобритания.

Георгиева, която отговаря за бюджета на ЕС, каза, че преговорите може да са трудни, но остави всички страни с усещане за справедливост. Великобритания не трябва да бъде нито поощрявана, нито възнаградена.

„Не искам хората да останат в Европейския съюз, защото се страхуват, че ще бъдат наказани, ако напуснат. Искам да останат, защото като част от съюза са по-силни“, каза тя.

Нетната вноска на Великобритания към ЕС е около 5 млрд. евро, без митническите такси, но включително средствата, получавани от по-бедните региони или университети за проучвания.

Цифрата не е пренебрежима, каза Георгиева, но е управляема.

Георгиева заяви, че подкрепата за ЕС е нараснала с 10-12 процентни пункта от британския референдум насам.

„Подкрепата за ЕС след вота около Brexit скочи с 10-12 процентни пункта. Защо? Защото хората сега поглеждат към бъдещето и казват, че искат да останат заедно“, казва тя, добавяйки, че тези подобрени настроения няма да продължат завинаги.

Следващите няколко месеца представят прозорец с възможност да „се настъпи педалът“ към реформа.

Едно от посланията от референдума около Brexit показа значителна група хора, изключена от променящата се икономика.

Според Георгиева мрежите за социална сигурност, които се грижат за хората, изчакващи работните им места да се освободят, трябва да бъде заменени от „въжета за социална сигурност“, които да помогнат на хората да намерят нови позиции.

Георгиева, която работи за Световната банка над десетилетие, каза, че ЕС трябва да признае, че не всички искат „повече ЕС“ и да създаде по-голямо усещане за единство, независимо дали това става чрез намаляване на бюрокрацията или предоставяне на повече пространство на страните.

Когато има проблем, той се дължи на Брюксел, когато има успех, той се дължи на столицата на страната. Това сочене с пръст трябва да спре, защото кой е Европейският съюз? Той е всички нас“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още