IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамънд: При нужда може да рестартираме фискалната политика на Великобритания

Това са най-силните коментари на новия финансов министър досега за това как политиката може да се промени след Brexit

15:21 | 22.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания може да рестартира фискалната си политика при нужда след вота за излизане от Европейския съюз, заяви финансовият министър Филип Хамънд в петък. Това са най-силните му коментари досега за това как политиката може да се промени след историческото решение на Великобритания за напускане на евросъюза.

Новоизбраният финансов министър заяви през миналата седмица, че ще обмисли колко бързо Великобритания трябва да намали бюджетния си дефицит. С това той подсказа, че може да възприеме по-малко агресивен подход в сравнение с предшественика си Джордж Озбърн.

Той каза още, че детайли за инициативата ще бъдат представени по време на есенното изявление (едно от двете годишни изявления на финансовото министерство пред парламента – бел. ред.) по-късно през годината.

„В средносрочен план ще имаме възможност с есенното ни изявление – редовното ни фискално събитие в края на годината, да рестартираме фискалната политика, ако решим, че това е нужно. Това ще зависи от данните, които ще се появят през следващите месеци и ще ни покажат точно какво се случва с икономиката след решението от референдума“, каза Хамънд по време на визитата си в Китай за срещата на финансовите министри и централни банкери на Г20.

Коментарите на Хамънд, които не дадоха яснота за характера на възможните фискални стъпки, идват в момент, в който пазарите вече са изнервени от това как ще се справи икономиката след Brexit.

Великобритания има необходимите инструменти да отговори на пазарните сътресения вследствие на вота от миналия месец, допълни Хамънг.

„Разбира се, осъзнаваме, че решението и най-вече неочакваният характер на решението на 23 юни, предизвикаха известна турбуленция на пазарите“, каза той. „Имаме инструментите да отговорим на това в краткосрочен план, а колегите ни в Английската централна банка ще използват наличните им парични инструменти“.

Днес по-рано стана ясно, че британската икономика явно се свива с най-бързия си темп от финансовата криза насам през първия месец след вота около Brexit, като индексът за активността на бизнеса отбелязва най-големия си спад в 20 годишната си история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още