IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Гръцката спасителна програма може и без МВФ

Не всички искания на Фонда ще бъдат изпълнени, смята ръководителят на ESM Клаус Реглинг

17:14 | 08.07.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцката спасителна програма може да бъде успешно завършена и без участието на Международния валутен фонд (МВФ), посочи директорът на Фонда Кристин Лагард в интервю за AFP.

Лагард уточни, че институцията може и да не участва в програмата, ако позициите й не бъдат уважени.

„Вероятното неучастие на Фонда не означава провал за гръцката програма“, заяви тя, цитирана от Greek Reporter. Лагард посочи още, че МВФ ще участва в плана за Гърци, докато той съдържа перспективи за растеж, нужните реформи бъдат приемани, а дългът – жизнеспособен.

Междувременно Клаус Реглинг, ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ESM), който е един от европейските кредитори на Гърция, коментира в интервю за френското издание Les Echos, че не всички искания на МВФ ще бъдат удовлетворени. Едно от тях е за значително и незабавно облекчение на гръцкия дълг.

„Днес ние плащаме 90% от парите (за Гърция – б.р.), а МВФ – само 10%. Ние даваме повече пари, отколкото МВФ, при това с много по-ниска лихва“, каза той.

В своето интервю за френския вестник Реглинг обаче намекна за възможно облекчение на гръцкия дълг, при това в следващите няколко седмици, предава „То Вима“. В момента средният матуритет на гръцките задължения е 28 години, като е възможно той да бъде повишен до 32 години.

Следващата стъпка е намаляването на лихвите, посочва още той. 

Атина също е против участието на Международния валутен фонд в спасителната програма. Причината е, че институцията настоява за по-строги икономии и орязване на разходите за заплати и пенсии. Един от основните европейски кредитори обаче - Германия, е против напускането на институцията. 

Споразумението по първия преглед на спасителната програма беше подписано, след като в него беше добавена клауза за автоматично налагане на нови ограничения на публичните разходи в Гърция, ако страната не постигне заложените в прорамата фискални цели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още