IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матео Ренци обяви смели реформи за първите 100 дни от управлението си

Част от предложенията му включват промени в конституцията, нов изборен кодекс, реформи на трудовия пазар, в публичната администрация и данъчната система

10:39 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Матео Ренци обяви смели реформи за първите 100 дни от управлението си

Матео Ренци обяви амбициозен график за реформи в първите 100 дни от управлението си, след като вчера му бе възложено да сформира следващото коалиционно правителство на страната. Той се готви до седмица да положи клетва като най-младия премиер в историята на Италия, пише Financial Times.

Своите намерения той описа в декларация. 39-годишният лидер на лявоцентристката Демократическа партия ще действа още този месец. Част от предложенията му включват промени в конституцията и нов изборен кодекс, който да превърне управляващите правителства в по-стабилни и ефективни.

Приемането на нов изборен закон, който Ренци внесе миналия месец като сделка със Силвио Берлускони, ще заздрави правомощията на министър-председателя да държи своите кандидат-коалиционни партньори изкъсо. По-малките партии буквално ще се откажат да поемат рисковете на предсрочните избори, тъй като в законопроекта са заложени по-високи прагове за влизане в парламента, които е малко вероятно да достигнат.

Ренци обяви намерението си всеки месец да извършва по една ключова реформа. През март ще последват реформи на трудовия пазар, през април – на публичната администрация, и на данъчната система през май. Той заяви, че най-спешно за Италия, където младежката безработица е над рекордните 40%, ще бъде създаването на работни места и преодоляването на всеобщото чувство на безпомощност сред италианските граждани.

Ловкият в прокарване на послания за промяна в „стил Берлускони“ Ренци е най-популярният италиански политик от месеци, но - като отражение на мрачните настроения в страната - скромно малцинство италианци вярват, че той ще се справи с реформите. Близо две трети не одобряват това, че свали Лета, вместо да се бори на избори, както многократно е обещавал, допълва британският всекидневник.

Инвеститорите изглежда са склонни да вярват на Ренци. Доходността по 10-годишните държавни облигации продължи да пада още и достигна най-ниското си ниво от 8 години. Въпреки политическата нестабилност в Италия рейтинговата агенция Moody's не намали кредитния рейтинг на страната. Дори напротив – тя повиши перспективата от „негативна” до „стабилна”.

Агенцията се позовава на финансовата стабилизация и намалените балансови рискове. Кредитният рейтинг на Италия е Baa2. От Moody's отбелязват, че оставката на премиера Лета и възкачването на Матео Ренци, не променя очакванията й по отношение на развитието на икономиката.

На противоположното мнение обаче са другите агенции. Standard & Poor's свали рейтинга на страната до ниво ВВВ, а Fitch - до ВВВ+ с негативна перспектива. От Fitch посочват, че Ренци ще бъде изправен пред същите предизвикателства, пред които е бил изправен и неговият предшественик.

Някои от потенциалните кандидати за министерски постове изглежда обаче не бързат да се обвързват с още една крехка коалиция между леви и десни, която поема управлението без да е получила легитимността на народния вот.

Андреа Гуера, поддръжник на Ренци, посочен като възможен министър на икономическото развитие, каза, че ще предпочете да остане главен изпълнителен директор на компанията за очила Luxottica, и пожела на новото правителство успех.

Лукреция Рейхлин, професор по икономика в London Business School, и Лоренцо Бини Смаги, който е  бивш член на борда на Европейската централна банка, са имената, спрягани за евентуални заместници на финансовия министър Фабрицио Сакомани.

Ако Ренци предпочете политик вместо технократ за поста на финансов министър, то друг потенциален кандидат е Франко Басанини .Той е бивш лявоцентристки министър, който сега е председател на Cassa Depositi e Presititi – компания под шапката на Министерството на финансите, която финансира инвестициите в публичния сектор и която се превърна в холдингова компания за квазиприватизации на държавни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още