IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mylan прави трети опит да придобие Meda, предлага 7,2 млрд. долара

Приходите и печалбата на производителя на генерични лекарства през четвъртото тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите

14:39 | 11.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Mylan прави трети опит да придобие Meda, предлага 7,2 млрд. долара

Производителят на генерични лекарства Mylan NV прави трети опит да придобие шведската компания Meda AB, като предлага за нея 7,2 млрд. долара, платими в парични средства и акции, информира Ройтерс.

Ходът идва три месеца, след като след 7-месечно преследване Mylan се отказа да купува по-малкия си конкурент Perrigo.

Акциите на Mylan поевтиняха с 8%, след като обяви цена от 165 шведски крони за акция. Това е приблизително два пъти колкото последната цена на затваряне на Meda. Високата премия породи редица въпроси сред анализаторите.

Съобщението за придобиването идва успоредно с публикуването на финансовите резултати на компанията, които надхвърлиха очакванията на пазара както по отношение на приходите, така и спрямо печалбата.

Meda произвежда брандирани и генерични лекарства. Тя се грижи за европейските продажби на EpiPen – силното лекарство на Mylan срещу алергични реакции, който е най-продаваният продукт на компанията.

Според Mylan офертата, получила одобрението на Борда на директорите на Meda, оценява дружеството на 9,9 млрд. долара, като се включи и дългът.

Двамата най-големи акционера в Meda, които притежават 30% от акциите, са приели предложението, посочват от Mylan.

През 2014 г. Meda отклони оферти за придобиване от Mylan, след като най-големият й акционер отхвърли предложението.

Stena Sessan Rederi AB, контролирано от бизнес фамилията Олсън, е най-големият акционер в Meda с дял от 20,7%.

Миналата година Mylan закупи специалния и генеричен бизнес на развиващите се пазари извън САЩ на Abbott Inc., с което компанията премести данъчни си адрес в Холандия.

През юли 2014 г. Meda сключи най-голямата си сделка – закупи Rottapharm за 3,1 млрд. долара. Това се случи седмица, след като италианската фирма се отказа от плановете си за листване.

Mylan ще финансира паричната част от сделката чрез мостови заем, за който ще се погрижат Deutsche Bank и Goldman Sachs.

Сделката се очаква да приключи през третото тримесечие. Тя ще се отрази на финансовите резултати на Mylan тогава.

Финансов съветник на Mylan е Centerview Partners, а правните съветници - Cravath, Swaine & Moore LLP, Vinge и NautaDutilh. Rothschild & Co пък обслужва Meda по финансовите въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още