IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият план на ЕК за бежанците - подбор при разпределението и финансова помощ

Бежанците няма да имат право на свободно движение в Шенгенското пространство и ще могат да пребивават постоянно само в страната, която им е предоставила убежище

17:15 | 07.09.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е измислила как да се справи с нежеланието на държавите от Източна Европа да приемат бежанци. Полша, Унгария, Чехия и Словакия са едни от най-твърдите противници на намерението на Брюксел да преразпредели още 120 хил. души в държавите от Европейския съюз (ЕС).

Според говорител на ЕК бежанците ще могат да получават социални помощи само в страната, в която бъдат разпределени. Освен това, ако полицията ги открие в друга държава, те ще бъдат връщани.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще обяви в сряда новия план на институцията за справяне с миграционната криза. Той предвижда преразпределянето в други държави на 120 хил. бежанци, които в момента се намират в Гърция, Унгария и Италия. Франция и Германия вече потвърдиха, че по схемата ще приемат съответно 24 хил. и 31 хил. души. Според изтекла в медиите информация България ще приеме още 1 600 души към 450-те, на които се съгласи през юни.

Приемащите страни ще имат право да се договарят с унгарските, гръцките и италианските власти за образованието и уменията на бежанците, които ще са им най-полезни. Така хората ще бъдат подбрани според търсенето, доколкото е възможно. На преразпределение ще бъдат подложени само бежанците, които вече са регистрирани в трите държави. Така ще стане възможно тяхното движение да бъде проследено в новите им държави.

Веднъж пристигнали в новата си държава, те ще започнат процедура за предоставяне на статут. След като тя приключи успешно, бежанците ще имат право на социални помощи и на достъп до трудовия пазар. Обикновено процедурата трае 6 месеца, но ако продължи по-дълго, приемащата държава трябва да помогне на кандидата да си намери работа, обясни говорител на комисията.

За всеки приет имигрант правителството на съответната държава ще получи 6 хил. евро от европейския фонд за миграцията, които ще бъдат използвани за издръжката му. Приемащата държава ще има свобода да реши дали докато обработва молбите на новодошлите да им предложи да работят за полагаемия им се подслон и храна, или не. Кандидатите, чиито молби не бъдат уважени, ще бъдат връщани в родината си.

Бежанците няма да имат право да се движат свободно в Шенгенското безвизово пространство и извън него и ще могат да пребивават постоянно само в държавата, която им е предоставила убежище. Ако бъдат заловени другаде, полицията ще удостоверява самоличността им и ще ги връща там, където са разпределени.

Едновременно Еврокомисията ще предложи и списък от безопасни държави, гражданите на които няма да имат право на убежище в ЕС. В него ще бъдат включени за първи път и страните кандидатки за членство в ЕС на Балканите, както и Турция.

Жан-Клод Юнкер ще обяви в сряда в Страсбург и плановете на ЕК да създаде фонд за Африка от 1,8 млрд. евро, с който да се помогне на страните да правят реформи, така че да се предотврати икономическата емиграция.

Още новини от Европа четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Не ви ли прави впечатление, че 70% от мигрантите са мъже на възраст 25-40 години. Не е ли логично да бъде обратното 85% от мигрантите да са жени, деца и средновъзрастни около 50-60 годишни. Репортажите из хостелите и лагерите за настаняване показват отново над 70% млади здрави мъже. Доста странна статистическа извадка, но за нея не се говори, нито се търси обяснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още