IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На живо: Франция е разтърсена от заложнически драми*

Поне двама са убити в Париж, въоръжен мъж държи заложници и настоява за свободата на братята Куаши

15:23 | 09.01.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френската полиция е стартирала операция срещу издирваните за стрелбата и убийствата в редакцията на френското сатирично издание Charlie Hebdo, предава Bloomberg, като се позовава на информация на вътрешния министър на страната Бернар Казньов.

В селището Дамартен ан Гоел, което се намира в Северна Франция, на 40 км североизточно от френската столица, е станала престрелка, а няколко души са били взети за заложници. 

Двамата братя Шериф и Саид Куаши, за които се предполага, че са извършили нападението във френското издание, са се барикадирали в сградата на печатницата CDT в промишлената зона на градчето, предава Dnes.bg

Броят на заложниците не се уточнява. Промишлената зона е отцепена от полицията. Над градчето кръжат най-малко пет полицейски хеликоптера, съобщи Ройтерс. Към района са изпратени допълнителни полицейски подкрепления.

Междувременно прокурорът на Париж опроверга съобщението, че един човек е убит в престрелка преди вземане на заложници в индустриалната зона на града. По-рано радио RTL съобщи, че един човек е убит и няколко са ранени в престрелка, а Le Parisien съобщи за двама загинали и 20 ранени.

По-рано беше съобщено, че френската полиция преследва заподозрените терористи братята Шериф и Саид Куаши на 40 км северно от Париж. 

В четвъртък елитните антитерористични части бяха заградили три селища на седемдесет километра североизточно от Париж в опит да открият заподозрените за атентата -  Саид Куаши (на 34 години) и Шериф Куаши (32 г.). Третият заподозрян – 18-годишният Хамид Мурад се е предал сам на властите.

Франция е в разгара на една от големите операции по издирване на хора в историята си, след като в сряда трима маскирани мъже, размахващи автомати Калашников, убиха 12 души в редакцията на седмичното сатирично издание Charlie Hebdo в източната част на Париж. Разстреляни бяха осем журналисти, гост на седмичника, човек от поддръжката на офиса и двама полицаи. Най-известните карикатуристи на списанието – Шарб, Жан Кабю, Жорж Волински и Тинюс са сред жертвите.

Малко след 12 ч. българско време бе осъществен телефонен разговор с братята Коуаши. "Искаме да умрем като мъченици", казали те.

От френското вътрешно министерство заявиха, че приоритет е кризата да бъде решена по възможно най-спокоен начин, което означава - без насилие. Говорителят на министерството е  предупредил, че полицията е готова за всички възможни сценарии, включително щурм на сградата, ако обстоятелствата се влошат.

Междувременно е станала нова престрелка между полицията и въоръжен с два автомата Калашников човек в източната част на Париж. Най-малко двама души са убити, съобщи Франс прес. Поне петима души са взети за заложници в магазин за хранителни стоки според близък до разследването източник, съобщава AFP. Сред тях може би има жени и деца.

Полицията незабавно е отцепила района. Над мястото кръжи хеликоптер. Вътрешният министър Казньов е пристигнал на мястото на инцидента.

Стрелецът в кашерния супермаркет настоява заподозрените за убийствата в Charlie Hebdo да бъдат освободени. 

По информация на полицията нападателят е 32-годишният Амеди Кулибали, който е причастен към убийството на 8 януари на полицайка в град Монруж край Париж. 

Според френската полиция Кулибали е бил член на същата ислямистка групировка, в която са участвали и братята Куаши. 

Междувременно на пресконференция във вътрешното министерство президентът Франсоа Оланд призна, че властите са знаели, че "атаки са възможни". Той обаче заяви, че "трябва да действаме на европейско ниво" и потвърди за среща на вътрешните министри от "засегнатите държави" в неделя.

Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен призова след среща в президентския дворец незабавно да бъде замразено действието на Шенгенското споразумение за придвижване без паспортен контрол по границите, докато се развиват драматичните събития.

Развитието на драмата може да се следи на живо в YouTube канала на Sky News:

Всичко важно по темата четете тук и в Dnes.bg

*Aктуализирано в 17,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
И да оставят Азия и Африка на спокойствие!Щото хората не бягат оттам по собствено желание.Някой "помага" активно в мероприятието война след война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 6
StefanL
преди 9 години
това трябваше да се случи за да разберат господата еврогеиски демократи че така неможе повече! Ами т както е тръгнало цялата азия и африка ще станат бежанци в европа!!!! ами ния къде ще бягаме? Просташки съюз да се разпада по бързо че да си охраняваме ние границите както беше преди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
И тая еуфория по медиите, .... направо е съмнителна!Току що казаха, че заложникът не бил заложник, ами предавал скрито информация на полицията!Тъкмо се чудих, айде, двамата братя ще ги утрепат, то ясно, ама за заложника как ще стане!Измислиха го, оказа се, че не бил заложник!Някой изпуска конците и започва да прави глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
На овцете обоняние не им трябва... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Наведе се и взе паднала маратонка... обаче нали се сещаш как се развива едно толкова просто действие - оглеждаш, виждаш, навеждаш се, вземаш... елементарно, но с една малка подробност - преди секунди си разстрелял полицай, а преди ми9нути си натръшкал още 20 човека и това в центъра на Париж... И като са били в Сирия, какво правят сега в Париж? Да не е свършила войната в Сирия и да са разпуанли армията на ИД? Или са си взели отпуск? Или са били за малко и са се уволнили? Аз съм гледал - пълно е в нета с клипове на опозицията как воюват с армията на Асад - т. н. "бунтовници" или "опозиция" нямат нищо общо с двамара качулати на клипа от Париж - стрелят сватбарската и повече викат "аллах едиквоси".Мизантропче, така е - стадото има много овце, неколко кучета и само един овчар - зависи кои са ти околните... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
те службите си вършат работата ама, също и много добре знаят кой е професионалния легионер и кой не. На службите също някой им нарежда и им плаща за такива мръсни простотии, за да може да се налага страх в населението и да се плаща повече за борба "срещу тероризма". А то тероризма го правят тея дет плащат и парите от борбите отиват там ..... ама не са арабите всеки случай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
И на мен ми на прави същото впвчетление за изстрелите.Ама после стана ясно , че единия брат (по малкия ) се е бил в Сирия, а другия е бил в военен лагер в Йемен..Та ми стана ясно..А за навеждането - наведе се и взе нещо паднало, не се е оглеждал под колата:) ама това подробности.. Очевдино е, че са ПРО-та. И кофтито, е че не знаем (ние поне) колкото такива ПРОта има с сред бежанците дето пристигат.. Дано, наистина дано службите ни си вършат работата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 11
misanthrope
преди 9 години
На мен пък ми прави впечатление, че на теб постоянно нещо ти смърди, а на околните не :)Това е доста .. интересен факт :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
А така! Той и Баце така мисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
тва казвам и аз с една ракета ше им спрат всичките права аламинут, кво има да се занимават с хора където убиват хора. Щом тези индивиди иазтребват Хомо Сапиенс то значи еднопосочен билет за вечните ловни полета за тея терористите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още