IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за сигурност вдигат бюджетния дефицит на Франция

Премиерът Манюел Валс обяви значително увеличение на финансирането за полицията, жандармерията и разузнаването

13:19 | 17.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът Манюел Валс посещава кризисен център в Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Манюел Валс посещава кризисен център в Париж. Снимка: Ройтерс

Терористичните атаки в Париж ще окажат въздействие и върху френския държавен бюджет. Премиерът Манюел Валс обяви значително увеличение на финансирането за полицията, жандармерията и разузнаването.

На органите по сигурността ще се предоставят „безпрецедентни ресурси", заяви Валс във вторник сутринта пред радиостанцията France Inter. Тъй като в замяна на това няма да има съкращения в други ресори, Франция неизбежно няма да успее да изпълни европейските си бюджетни цели, предава DPA.

„Европа трябва да ни разбере", заяви Валс. Този вторник Европейската комисия ще представи своята оценка на проектобюджетите на държавите членки за следващата година. 

Критериите от Маастрихт за бюджетен дефицит предвиждат поемане на максимален годишен дълг до 3 процента от икономическия продукт.

Още преди атаките в Париж френският държавен бюджет за тази и следващата година вече бе предвидил по-висок дефицит. За тази година се очаква той да бъде в размер на 3,8% от БВП, както и 3,3% от БВП за 2016 г. Европейската комисия даде на Франция срок до пролетта на 2017 г., за да се съобрази с ограничението.

Сега може да се очаква, че новият нетен дълг ще бъде още по-висок и страната ще се съобрази с критериите на ЕС на по-късен етап.

В понеделник президентът Франсоа Оланд обяви в реч пред парламента създаването на нови 8500 работни места в службите за сигурност и съдебната система. Съответно, 5000 нови работни места ще бъдат създадени в системата на полицията и жандармерията, 2500 - в сферата на правосъдието и 1000 – в митниците. Така Париж иска да подсили борбата срещу тероризма, особено срещу „Ислямска държава“, както и по принцип да подобри сигурността на страната.

В допълнение предвидените във въоръжените сили съкращения на работни места ще бъдат оттеглени, а сегашното ниво ще се запази до поне 2019 г., каза Оланд. С допълнителните сили следва да се подсилят силите за бързо реагиране, разузнаването и кибер защитата.

Консервативният бивш премиер Ален Жупе приветства във вторник мерките, казвайки, че управлявалото до 2012 г. тогавашно консервативно правителство „със сигурност погрешно" е съкратило десетки хиляди работни места.

При атаките в Париж в петък, отговорност за които пое ИДИЛ, загинаха най-малко 132 души, а около 350 са ранени.

Темата можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 8 години
То на финала се оказа че критериите от Маастрих са за баламурници кат нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още