IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото евро може да увеличи германския износ през 2017 г.

Очакванията са германският износ да нарасне с 2,5 на сто идната година

16:17 | 29.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Германският износ ще нарасне с 2,5 на сто идната година, прогнозира Асоциацията на германските износители BGA, цитирана от ДПА.

Организацията обаче предупреди, че заради заплахата от международни кризи 2017 година може да стане труден период за най-голямата европейска икономика, посочва БТА.

Общият обем на германския износ се очаква да се увеличи до 1,23 трлн. евро идната година, което ще бъде растеж с 2,5 на сто спрямо около 1,2 трлн. евро през 2016 година.

Търсенето в чужбина на германски стоки е подпомогнато от слабото евро, отбелязва асоциацията.

Германската търговия все пак не е имунизирана срещу международни кризи след несигурността през 2016 година, предупреди ръководителят на сдружението Антон Бьорнер при представянето на прогнозата.

Идната година няма да бъде по-лесна, тъй като към вече съществуващите рискове ще се добавят няколко нови за чуждестранния бизнес, посочи той.

Това включва рискове, възникнали от плановете на Великобритания да започне преговори за излизане от ЕС, евентуална политическа несигурност в Италия след неуспешния референдум тази година и опасността от ново активизиране на кризата в еврозоната, уточнява Бьорнер.

На световната сцена има опасност промяната в Белия дом да доведе до обратен завой в икономическата политика на САЩ, което да засили още повече възхода на протекционизма в света, допълва експертът.

По думите му основната задача през новата година ще бъде да се изясни пред обществеността, че свободният обмен на стоки и услуги в света носи повече предимства, отколкото недостатъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още