IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей свиква извънредната комисия "Кобра" заради атентата в Манчестър

Британският премиер отмени и всичките си ангажименти, свързани с предстоящите избори на 8 юни

08:20 | 23.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей обяви, че свиква в 9 ч местно време в Лондон заседание на извънредната правителствена комисия "Кобра" заради снощния взрив на концерта в Манчестър, при който загинаха 19 души, а около 50 бяха ранени, съобщава Ройтерс. Все още не е ясно дали броят на жертвите и пострадалите е нараснал. 

Мей нарече случилото се "ужасен терористичен акт" и каза, че нейните мисли са с жертвите и със семействата на всички пострадали.

"Ние работим, за да установим всички подробности" на случилото се по време на концерта на американската певица Ариана Гранде, подчерта Мей. 

Британската агенция Press Association съобщи, че заради трагедията в Манчестър Мей е прекратила избирателната си кампания за насрочените за 8 юни предсрочни парламентарни избори.

"Източник в Консервативната партия каза, че кампанията на премиера за изборите е прекратена", посочва агенцията. Дали това е временна мярка предстои да се разбере. 

Ужасният инцидент в Манчестър бе осъден от двете главни опозиционни партии - лейбъристката и либералнодемократическата.

"Инцидентът в Манчестър е ужасен. Моите мисли са с пострадалите и със сътрудниците на нашите забележителни аварийни служби", каза лейбъристкият лидер Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс. А лидерът на либералните демократи Тим Фарън каза, че "това е шокираща и ужасна атака, насочена срещу деца и млади хора, които просто се наслаждаваха на един концерт".

Ройтерс припомня, че през последните дни предизборните анкети отчитат рязко съкращаване на голямата доскоро разлика между консерватори и лейбъристи в полза на първите. 

Взривът е станал извън пределите на концертната площадка на покрития стадион на място за обществено ползване. Американски източници, цитирани от Ройтерс, виждат почерка на терорист самоубиец в атентата. 

По думи на очевидци повечето зрители на арената са били деца и подрастващи. 23-годишната американска певица Ариана Гранде е идол на много млади хора от 2010 г., когато изигра ролята на Кет Велънтайн от мюзикъла "Победители".

Сегашното ѝ европейско турне промоцира третия ѝ студиен албум "Опасна жена". То започна в американския град Финикс през февруари и след Манчестър трябва да продължи на различни места в Европа - включително Белгия, Полша, Германия, Швейцария и Франция, а после ще се прехвърли в Латинска Америка и Азия. 

"Разбита съм! Съжалявам от дъното на душата си за станалото. Просто нямам думи", написа певицата в Twitter. Тя остана незасегната от експлозията, избухнала малко след края на концерта ѝ на "Манчестър арена".  

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още