IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тестовете на ЕЦБ са осуетили радикално преобразуване на Deutsche Bank

Ръководството е искало да изостави банкирането на дребно, но стрес тестовете са показали, че моделът няма да издържи при криза

09:36 | 28.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тестовете на ЕЦБ са осуетили радикално преобразуване на Deutsche Bank

Радикален план за превръщането на Deutsche Bank в изцяло инвестиционна банка и корпоративен кредитор е бил отхвърлен, след като резултатите от стрес тестовете, проведени от Европейската централна банка (ЕЦБ), са показали, че моделът няма да издържи при тежка финансова криза. Това споделят пред Ройтерс, запознати с въпроса.

Най-голямата банка в Германия прекара много години в опит да открие начини да реорганизира бизнеса си с цел стимулиране на печалбите и сведе избора до два възможни модела.

Двамата изпълнителни директори на Deutsche Bank Аншу Джейн и Юрген Фитшен първоначално са предпочели да отделят бизнеса си с банкиране на дребно и да се превърнат в европейския вариант на Goldman Sachs, заявяват пред Ройтерс запознати с дискусията лица.

Но по-късно – в навечерието на стрес тестовете на континента и след отправени редица искания от страна на синдикатите и наличието на политически интереси - те са променили мнението си. Вместо това банката избра по-малко амбициозно решение – да продаде само търговското си поделение Postbank, да намали активите в инвестиционното звено и да инвестира повече в акции и управлението на активи.

По време на дискусиите относно стратегическата промяна в Deutsche Bank ЕЦБ, която отговаря пряко за трезора, откакто миналата година пое надзорната роля на банките в еврозоната, е помолила ръководството да тества различни структури, за да разбере дали банката може да преживее криза.

Възможността за отделяне на търговското подразделение, богато на депозити, е отпаднала, защото банката е оставала без средства, а цената на капитала е нараствала под заложения стрес сценарий, твърдят запознати лица. В крайна сметка този модел, който вече бе срещнал яростната съпротива на синдикатите поради опасността от масови съкращения, и на политиците, които не харесаха идеята водещата германска банка да изоставя дребните си клиенти, се оказва неподходящ.

Това оставя Deutsche Bank без избор освен да представи по-малко радикален план пред инвеститорите си в понеделник, след като в петък получи одобрение от Надзорния съвет. Postbank ще бъде продадена през борсата, а Deutsche Bank ще свие инвестиционни активи за близо 150 млрд. евро.

Представители на банковите среди коментират след решението, че са вярвали, че първото предложение е щяло да получи по-широко одобрение от инвеститорите, които биха искали Deutsche Bank да изостави скъпия универсален модел, чрез който предлага всичко – от жилищни кредити до сложни деривати, а същевременно конкуренти от ранга на UBS се специализират.

Но рисковете, които били разкрити след провеждането на стрес теста на ЕЦБ, показват, че моделът няма да бъде достатъчно устойчив при тежък пазарен срив, заявяват анонимните източници.

В понеделник, когато Deutsche Bank представи втория план, озаглавен „Стратегия 2020“, акциите поевтиняха с близо 6%. Отчасти този спад се дължи на недоволството сред инвеститорите заради липсата на информация относно мащаба на разходите за преструктуриране и целите. Кредиторът бе принуден да оповести по-бързо стратегията си след изтичането на информация по въпроса и обеща да представи повече детайли в следващите 90 дни.

Въпреки че избраха втория вариант, за Джейн и Фитшен изпълнението му ще бъде високорисково, тъй като може да включва сливането на Postbank със собственото звено за банкиране на дребно на Deutsche Bank и превръщането им в изцяло нова компания на пазара.

Синдикалните организации, представляващи служителите на Postbank, предпочитат отделяне, защото по този начин ще бъдат запазени повече работни места.

Според германския финансов регулатор Bafin пълното отделяне на банкирането на дребно е нежелателно, защото именно то направи Deutsche по-безопасна банка, тъй като успява да диверсифицира източниците й на печалба.

Берлин също изигра огромна роля, подкрепяйки една силна, международна германска банка. Правителството иска Deutsche Bank да продължи да подкрепя износителите. Поради тази причина в понеделник вечерта Джейн и Фитшен са се срещнали с финансовия министър Волфганг Шойбле, за да го уверят, че това ще продължава да е така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още