IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank затяга коланите и закрива филиали

До 2020 г. най-голямата германска банка възнамерява да свива разходите си с 3,5 млрд. евро на година

09:36 | 27.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank затяга коланите и закрива филиали

Най-голямата германска банка предостави повече подробности за своята бъдеща бизнес стратегия. Тя включва и мащабна програма за икономии. До 2020 г. Deutsche Bank възнамерява да свива оперативните си разходи с допълнително 3,5 милиарда евро на година, съобщи в понеделник банката, цитирана от DPA.

За тази цел дружеството обаче първоначално ще трябва да направи разходи. Банката очаква еднократните разходи за изпълнение да са в размер на 3,7 млрд. евро. Колко точно работни места ще бъдат засегнати от икономиите, засега не е ясно. 

Към програмата за икономии се включва и закриването на някои филиали. От около 700 "сини" клона в момента до 2017 г. ще бъдат закрити около 200, обяви банката. Потребителското поделение Postbank с неговите „жълти“ офиси ще бъде така или иначе продадено, както заяви банката в края на миналата седмица. Deutsche Bank планира да намали дела си в Postbank до под 50%, като продаде акции през борсата. Намалението на активите на инвестиционната банка би представлявало около 18% от общите активи, сочат изчисления на JPMorgan Chase & Co.

Финансовият институт възнамерява да пести и чрез повишаване на ефективността – чрез по-силна цифровизация на бизнеса и оттегляне от нерентабилни области.

Същевременно двамата съизпълнителни директори Аншу Джейн и Юрген Фитшен намалиха постигането на възвръщаемост на капитала от досегашните 12% до 10% след приспадане на данъци и такси. Досега компанията никога не успяваше да постигне целевата възвращаемост от 12 на сто.

От встъпването в длъжност на Джейн и Фитшен през 2012 г. насам банката вече намали годишните си разходи с 3,3 млрд. евро, а през тази година към тях трябва да бъдат добавени допълнителни 1,2 млрд. евро. За изминалата година разходите за дейността на банката възлизат на 27,7 млрд. евро.

В четвъртък Deutsche Bank се съгласи да плати 2,5 млрд. долара, за да разреши четири съдебни спора в САЩ и Великобритания. Това е най-високата санкция по обвинения в манипулиране на лихвени проценти. До четвъртък най-голямата глоба бе в размер на 1,5 милиарда долара на швейцарската банка UBS, които тя се съгласи да плати през 2012 година. Тя бе едва втората водеща банка, глобена заради скандала с Лондонския междубанков лихвен процент, след като през лятото на същата година Barclays се наложи да плати 450 млн. долара на британските и американските надзорни органи.

Освен глобата Deutsche Bank също така трябва да уволни шестима свои служители в Лондон и един във Франкфурт. „Служители на Deutsche Bank са участвали в широкомащабна манипулация на бенчмарковите лихвени проценти с цел да спечелят финансова изгода“, заяви директорът на NYDFS Бенджамин Лоулски. 

Въпреки високите разходи за съдебните спорове банката излезе на печалба през първото тримесечие. Преди облагане с данъци Deutsche Bank отчита печалба от 1,48 млрд. евро, съобщи институтът в неделя. Сумата е с 12% по-ниска спрямо една година. Нетната печалба пада наполовина до 559 млн. евро. 

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Вместо да съкращават персонал и да закриват клонове да си оправят мизериите и да спрат да минипулират LIBOR. Ще спестят много повече от глобите, които плащат. *** тъпанарите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Вместо да съкращават персонал и да закриват клонове да си оправят мизериите и да спрат да минипулират LIBOR. Ще спестят много повече от глобите, които плащат. *** тъпанарите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още