IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS ще плати 1,5 млрд. долара на регулаторите за манипулирането на LIBOR

1,2 млрд. долара ще получат Министерството на правосъдието и Комисията за търговия с фючърси върху суровини в САЩ

10:31 | 19.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
UBS ще плати 1,5 млрд. долара на регулаторите за манипулирането на LIBOR

Швейцарският банков гигант UBS се съгласи да плати 1,5 млрд. долара на американски, британски и швейцарски регулатори заради опитите да манипулира LIBOR, съобщава ВВС. 

До последно се смяташе, че банката преговаря за глоба в размер на 1 млрд. долара, като тази сума урежда претенциите само на регулаторните органи.

UBS ще плати общо 1,2 млрд. долара на Правосъдното министерство на САЩ и на Комисията за търговия с фючърси върху суровини. 160 млн. паунда ще бъдат платени на британският регулатор за финансови услуги, а 59 млн. швейцарски франка – на местния надзор за финансовия пазар.

Това е втората водеща банка, глобена около скандала с Лондонския междубанков лихвен процент, след като през лятото Barclays се наложи да плати 450 млн. долара на британските и американските надзорни органи.

Още дузина водещи банки, освен UBS и Barclays, бяха въвлечени в скандала с LIBOR, като се предполага, че повечето от тях все още се разследват за ежедневно манипулиране на лихвите по междубанковите заеми в различни валути.

UBS обяви, че глобите вероятно ще доведат до загуба за финансовата институция през третото тримесечие на годината.

Швейцарският кредитор призна, че персоналът му е манипулирал в своя полза ставките, които е предоставял за изчислението на LIBOR – лихва, която определя плащанията по финансови контракти за стотици милиарди долари.

Трейдърите на банката са действали съвместно със свои колеги от други банки и брокерски компании, за да извлекат печалби. Банката е признала и за манипулации чрез токийския си офис относно ставките за LIBOR по заеми в японски йени.

UBS, както и Barclays, призна, че мениджмънтът й е нареждал на служители да предоставят занижени оценки за заемните разходи на банката към Британската асоциация на банкерите, която изчислява LIBOR, за да създаде впечатление, че банката се финансира евтино по време на финансовата криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още