IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS ще таксува сметките в швейцарски франкове на финансовите институции

Отрицателните ставки са знак, че швейцарските банки са поставени под натиск да свият балансите си, коментира стратег

13:35 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
UBS ще таксува сметките в швейцарски франкове на финансовите институции

Най-голямата банка в Швейцария UBS AG ще започне да таксува сметките в местна валута на финансовите институции при нея, считано от 21 декември, съобщи Bloomberg.

“Заради запазващата се пазарна ситуация, засягаща швейцарския франк, решихме да предприемем допълнителни коригиращи действия“, сочи бележка, публикувана вчера чрез системата Swift. „Вследствие на това ще започнем да налагаме такса върху кешовите баланси, поддържани от финансовите институции по сметките им в швейцарски франкове в UBS в Цюрих“, се добавя там.

От банката уточняват, че таксите ще бъдат договаряни индивидуално с клиентите през следващите няколко дни, като обясняват, че „стимулираме нашите потребители да поддържат балансите си в швейцарски франкове на колкото е възможно по-ниски нива“.

През миналата седмица местната валута се обезцени до най-ниското си ниво от почти 3 месеца спрямо еврото, след като се появиха съобщения, че втората по пазарна капитализация банка в страната Credit Suisse Group AG ще определи отрицателна лихва до -1% по балансите в швейцарски франкове. Вчера това се случи, след като вложителите се ориентираха към Швейцария и Дания в търсене на валути с по-нисък риск от еврото.

След съобщението на UBS франкът поевтиня спрямо общата европейска валута до 1,2112 швейцарски франка за евро. От централната банка на страната пък отказаха коментар по действията на двете най-големи кредитни институции.

Въвеждането на отрицателни лихви е начин една кредитна институция „да печели от депозитите във франкове на други банки в нея“, обяснява Джофри Кендрик, ръководител на отдела за европейски валутни стратегии в лондонския филиал на Nomura International Plc в своя бележка от миналата седмица.

„Без подобен ход тя не печели нищо от депозитите, макар че изразходва капитал за осигуряване на обслужването“, добавя той. Отрицателните ставки са „знак, че швейцарските банки са поставени под натиск да свият балансите си“, смята Кендрик.

Две от най-големите попечителски банки в света - State Street Corp. и Bank of New York Mellon Corp. - вече разкриха планове да предложат отрицателни лихви по сметките в швейцарски франкове и датски крони. Royal Bank of Canada също въвежда отрицателни ставки при някои клиенти за същите валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още