IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки са били предупредили ЕЦБ да не налага отрицателна лихва по депозитите

Подобен ход би довел до увеличаване на лихвите по кредитирането, смятат от Контактната група на централната банка за финансовия пазар

09:10 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Банки са били предупредили ЕЦБ да не налага отрицателна лихва по депозитите

През септември мениджъри в търговски банки са изразили опасенията си пред Европейската централна банка за евентуалното вземане на решение от нейна страна за отрицателна лихва по депозитите, сочат публикувани наскоро документи, цитирани от MarketWatch.

Участници в Контактната група за финансовия пазар на ЕЦБ, в която влизат и представители на големи кредитни институции и която съветва ЕЦБ за насоките на финансовите пазари, са предупредили за вредните последици, ако тя понижи лихвата по еднодневните депозити под нулева ставка.

„Няколко от членовете на Контактната група за финансовия пазар повториха опасенията си относно евентуалното допълнително понижаване на лихвата по депозитния инструмент заради няколко фактора“, се посочва в официалното резюме за срещата, публикувано на уебсайта на ЕЦБ.

Някои експерти твърдят, че ако ЕЦБ понижи настоящата ставка по еднодневните депозити, която е 0%, до негативна стойност, това ще принуди кредитните институции да кредитират компаниите и домакинствата.

Подобна стратегия влече след себе си рискове, изтъкват от контактната група. Оттам смятат, че търговските банки ще успеят да пренесат само частично по-високите разходи върху вложителите си на дребно и корпоративните си клиенти. Това би се отразило върху доходността на банките, „което ще трябва да се компенсира по някакъв начин, например чрез увеличаване на лихвите по кредитирането“, обясняват от групата.

Експерти изтъкват също, че търговските банки може да изберат по-скоро да върнат предсрочно 3-годишните заеми, получени през миналата и тази година от ЕЦБ, отколкото да кредитират реалната икономика, ако лихвата по депозитите премине на негативна територия.

Макар че рeзюмето от срещата не уточнява кои от членовете на комисията са изразили своето мнение, германските банки биха загубили най-много от отрицателната лихва по депозитите.

Вследствие на несигурността за икономическите перспективи пред Южна Европа депозитите се насочиха от региона към северната част на континента, осигурявайки на германските банки огромни вложения, които те прехвърлят в ЕЦБ.

В края на октомври германските банки разполагат с депозити на стойност 195 млрд. евро, от които печелят ефективно нулева лихва в ЕЦБ. Ако им се наложи да плащат лихва от 0,25%, това ще им струва около 500 млн. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още