IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на щатските банки е достигнала 6-годишен връх

Тримесечният отчет на банковата система е поредният, показващ постепенното възстановяване на сектора от финансовата криза

22:34 | 04.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на щатските банки е достигнала 6-годишен връх

Печалбата на американските банки през третото тримесечие на годината е достигнала 37,6 млрд. долара – най-голямата от третото тримесечие на 2006 г., като резултатите на финансовите институции са били подкрепени от ръста на приходите и по-ниските разходи за провизии, пише CNBC.

Зад подобрените резултати се крие увеличение на оперативните приходи. Нетните оперативни приходи (нетният лихвен и нелихвен доход) е нараснал с 4,9 млрд. долара, според данните на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC).

Това е повишение с 3% на годишна база – най-голямото за последните близо три години. То бележи и промяна спрямо предходните тримесечия, когато FDIC констатираше слаб растеж. Корпорацията обаче предупреждава, че не трябва да се поставя прекален фокус върху приходите.

„С най-голям принос за увеличението са продажбите на активи, особено на пакети от заеми, което подчертава продължаващата слабост на останалите източници на доходи”, се посочва в изявлението на организацията.

Тримесечният отчет на щатската банкова система е поредният, показващ постепенното възстановяване на сектора от финасновата криза.

Заемите през тримесечието са се увеличили за пети път през последните шест тримесечия, макар че ръстът от 65 млрд. долара е бил по-слаб от този за предходното – 102 млрд.

Данните на FDIC разкриват, че повечето банки отчитат по-големи печалби на годишна база, като броят на тези, регистриращи загуби, е спаднал до най-ниското си ниво от второто тримесечие на 2007 г.

Само 12 банки, част от федералната система за застраховане на депозитите, са фалирали през третото тримесечие – най-малкият брой от последното тримесечие на 2007 г.

FDIC посочва също, че качеството на активите продължава да се подобрява. Корпорацията обаче предупреждава, че все още остават някои големи рискове пред банките, като това са преди всичко фискалните проблеми на САЩ и икономическото забавяне по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още