IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS пред споразумение за скандала с Libor

Банката е готова да плати над 450 млн. долара, пише New York Times

20:34 | 03.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
UBS пред споразумение за скандала с Libor

В разгара на разследването за опитите за манипулиране на базовия междубанков лихвен процент Libor, швейцарският банков гигант UBS е близо до споразумение с властите във Великобритания и САЩ.

Институтът е готов да плати над 450 млн. долара за уреждане на спора за боравене с референтния лихвен процент в Лондон, съобщи New York Times в понеделник, позовавайки се на експертни оценки. Говорителка на UBS отказа коментар. Тя потвърди обаче, че UBS води преговори във връзка с разследването на Libor с американските и британските власти.

Скандалът около манипулирането на LIBOR избухна през лятото, когато британската банка Barclays се споразумя с британските и американските регулаторни органи да плати глоба от общо 290 млн. паунда за действията на свои служители, подавали невярна информация за определяне на междубанковия лихвен процент.

Впоследствие членове на висшето ръководство на банката подадоха оставки и бяха предприети разследвания за разкриване на други финансови институции, които може да са действали по аналогичен начин. Под прицела попадна и Deutsche Bank, като там в момента тече разследване на федералната агенция за финансов надзор Bafin.

При разрасналия се скандал във връзка със съмнения за манипулиране на лихвите при търговия с йени и швейцарски франкове швейцарската банка още на ранен етап заложи на сътрудничество с властите. В някои случаи тя е получила "условно освобождаване" и "условно помилване", както е видно от годишния отчет на банката. В швейцарските медии в този контекст се появи думата "основен свидетел". 

През лятото главният изпълнителен директор на банката Серджо Ермоти отхвърли обвиненията, че UBS е в центъра на скандала.

Най-популярната сред лихвите – Libor, се изчислява от Thomson Reuters Corp. по поръчка на Британската банкова асоциация, въз основа на котировки, предоставени от 18 банки.

Лихвите се публикуват ежедневно в 10 основни валути в комбинация с 15 различни периода на падеж. При калкулирането на Libor се изключват 4-те най-високи и 4-те най-ниски котировки, като от останалите 10 се изчислява средната стойност.

Libor се използва при транзакции за стотици трилиони долари в цялата гама финансови инструменти - от щатските ипотечни облигации с променлива лихва (ARM) до извънборсовите (OTC) деривати, включително суаповете върху лихвени проценти. Международните междубанкови лихви се изчисляват всеки ден по данни, подадени от различни банки. Те се използват при много финансови договори и продукти (като срочни договори или жилищни кредити).

Щатската прокуратура се опитва да прецени дали в периода 2005 г. - 2009 г. финансовите институции са опитвали да манипулират Libor. Десетина дилъри вече са отстранени от работа или уволнени в UBS, Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, JP Morgan Chase и Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
abanosa
преди 11 години
Както винаги става, леко ги пляснаха през рачичките, ще платят глобата и ни лук ял, ни лук мирисал, ако направиш далавера за 100 лева си в пандиза, ако е за сто милки само те глобяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още